Het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke energie

Een beknopte uitleg:

Binnen het Taoïsme bestaat alles in de natuur, elke levensvorm, uit deze twee delen: het vrouwelijke (yin) en mannelijke (yang). Samen vormen die een eenheid wat in de Chinese filosofie ook wel bekend staat als het Yin-Yang teken. De twee tegenpolen horen onafscheidelijk bij elkaar: zonder het donker bestaat er geen licht. De wisselwerking tussen het mannelijke en vrouwelijke vormt een oerritme van het leven, waarin de natuur telkens naar balans tussen de twee tegenpolen zoekt. We bezitten allemaal overigens zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen. In beide krachten zit evenveel waarde.

Het is een universele wet: de wet van polariteiten. Je vindt het naast het Taoïsme terug in alle oorspronkelijke natuurreligies of bijvoorbeeld in de esoterische stroming van het Christendom.

Vrouwelijke principes Mannelijke principes[1]
Yin Yang
Donker Licht
Wijsheid Kennis
Intuïtie Logica
Gevoelens Verstand
Rust Beweging
Ontspanning Inspanning
Zachtmoedig Daadkrachtig
Ontvangend Gevend
Naar binnen gericht Naar buiten gericht
Natuurlijk Technisch
Overgave Regie nemen
Gezamenlijk Individueel
Zijn Doen
Helend Afscheidend
Passief Actief
Water Vuur
Ruimte Focus
Vrij Begrensd
Herfst en winter Lente en zomer
Uitademing Inademing
Maan / Nacht Zon / Dag
Procesgericht Resultaatgericht
De weg naar binnen De weg naar buiten

De mannelijke energie

Kenmerkend voor de mannelijke energie is dat deze naar buiten gericht is, activerend en gefocust. Daarom passen woorden als: resultaat, beweging, inspanning en doen daarbij. Of de zon en de dag, omdat we dan actief zijn. De mannelijke energie correspondeert ook met onze inademing. Als je inademt, dan werkt het sympathische deel van je zenuwstelsel (wat staat voor fight or flight).

De vrouwelijke energie

De vrouwelijke energie is naar binnen gericht, ontspannend en openend. Hier passen woorden als: voelen, zijn, ruimte, rust en overgave bij. Of bijvoorbeeld de nacht waarin het stil en donker is. Dit correspondeert ook met onze uitademing. Je laat de adem los en het parasympatische zenuwstelsel (wat staat voor rust en herstel) is actief.

De disbalans tussen het mannelijke en vrouwelijke

Als je naar de termen kijkt die hierboven staan, dan zie je dat de vrouwelijke principes in onze westerse maatschappij vaak ondergeschikt zijn. “Iets doen” is waardevoller dan “Niets doen”. Vaak gaat “verstand” boven “gevoel”. Technologie ten koste van natuur. Het individu boven het geheel. Maar ik zie ook het omgekeerde verzet in onze maatschappij. Juist mensen die ‘gevoel’ boven ‘verstand’ zetten. Die vinden dat de vrouwelijke energie belangrijker is dan het mannelijke. Oftewel ‘het mannelijke en vrouwelijke’ is uit balans.

Van binnen naar buiten

Dit is een weerspiegeling van onze innerlijke balans. Als op innerlijk niveau de mannelijke en vrouwelijke krachten uit balans zijn, dan manifesteert dit zich automatisch als werkelijkheid in ons uiterlijke leven. Willen we de wereld veranderen, dan begint dat bij het veranderen van onze innerlijke wereld. De kunst is om te zien dat ze beide hun waarde hebben. En dat het vooral belangrijk is ze allebei te eren en in samenwerking met jezelf te integreren.

Aanvullende principes

Ook is het belangrijk te beseffen dat het geen tegenpolen zijn. De twee principes vullen elkaar aan. Dat zie je zo mooi in het Yin-Yang symbool terug waar in beide polen ook de tegenovergestelde pool aanwezig is (de kleine bolletjes aan zowel de vrouwelijke als mannelijke kant). In het mannelijke zit het vrouwelijke; in het vrouwelijke zit het mannelijke. Als de vrije vrouwelijke energie uit balans raakt, dan wordt het chaos en missen we de mannelijke begrenzing. Of blijven we te lang hangen in ‘zijn’ terwijl er soms ook ‘actie’ ondernomen moet worden. Maar omgekeerd is hetzelfde. Als we ‘actief’ bezig zijn als waardevoller achten dan ‘niets doen’, dan is er te weinig ruimte voor rust en herstel. Of als we het Ik (het ego) waardevoller maken dan het Geheel, dan gaat dat ten koste van de mensheid en de natuur.

Hoe is dat als je naar jezelf kijkt? Hecht je meer waarde aan de mannelijke of vrouwelijke energie? Wat onderdruk je? Doen of Zijn? Overgave of controle? Denken of voelen? Stevigheid of zachtheid? Resultaat of de reis? Je plek innemen of harmonie bewaren? Ik ben benieuwd waar je komt. En mocht je nog vragen hebben, stuur me gerust een mailtje. Je bent van harte welkom.

Groet,

Anouk

[1] Het wonder van de vrouwelijke seksualiteit van Maitreyi D. Pointek, p. 34.

Lees verder…

1. Dé opgave voor een lichtwerker

'Dé opgave voor een lichtwerker Ten diepste accepteren dat je je ‘anders’ voelt dan de meeste mensen in je omgeving: het is wat mij

3. Mijn bezoek aan Vézelay

Mijn bezoek aan Vézelay Afgelopen september had ik het voorrecht om drie weken alleen in Vézelay te verblijven. Een klein Frans stadje te midden van

Vind je dit leuk?

Op Instagram posten wij regelmatig inspiratie en updates om je te helpen op de weg van je hart. 

Blijf op de hoogte

2023-10-17T15:54:25+02:00
Ga naar de bovenkant