Vrouwelijke energie: ik mag werken als een vrouw

Blog: maart 2021

Eén keer in de twee weken werk ik op dinsdag samen met een leuke groep ondernemende vrouwen via Work & Connect. Een mooie groep met bewuste ondernemers waar ik veel energie en inspiratie uithaal. Een tijdje geleden, bij het zogenaamde ‘inchecken’, deden we een oefening die mij erg inspireerde. De oefening herinnerde mij er namelijk aan dat ik ‘als vrouw mag werken’.

Daarmee bedoel ik dat ik (van mezelf) meer vanuit mijn vrouwelijke energie mag werken. Het valt mij namelijk op dat wij in onze (voornamelijk door mannelijke energie ingerichte maatschappij) geneigd zijn om dus ook voornamelijk vanuit mannelijke energie te werken. Denk aan pushen, doorzetten, prestatie en weinig ruimte voor ontspanning, zachtheid en creativiteit. De mannelijke en vrouwelijke energie is uit balans. Dit geldt overigens voor zowel mannen als vrouwen. En als dat bij mij uit balans is, dan ga ik over mijn grenzen, handel ik vanuit een tunnelvisie, maak ik minder effectieve keuzes, ben ik te streng voor mezelf en raak ik vermoeid.

Bewustwording van mijn vrouwelijke energie

Het thema vrouwelijkheid is iets wat me sinds een aantal jaren bezighoudt. Het begon zo’n 8 jaar geleden met het volgen van yin yogalessen (yin staat voor vrouwelijke energie), waar ik bij mezelf ontdekte dat ik eigenlijk grotendeels vanuit mannelijke energie leefde en werkte. Actie-gericht, resultaten, hard werken, sterk zijn, doorgaan. Gekscherend gezegd, ben ik een vrouw maar werkte ik als een man ;). Tijdens een van de eerste lessen, moest ik spontaan huilen. Ik schaamde me, dat weet ik nog goed. Ik lag gelukkig een beetje achterin en vroeg me af of het normaal was. De les bracht mij in een sfeer van ontspanning. Ik mocht verzachten in plaats van verharden, ik moest niets meer, alles was oke, ik mocht helemaal loslaten. En dat gebeurde dus ook. In de ontspanning ontstond er ruimte voor verdriet wat schijnbaar al heel lang in mezelf aanwezig was, maar waar ik continu aan voorbij ging omdat ik “door moest gaan”. Mijn interesse in vrouwelijke energie was geboren.

Later in mijn ontwikkeling ben ik me hier verder in gaan verdiepen door het lezen van boeken over (vrouwelijke) seksualiteit [1] en volg ik sinds vorig jaar een taoïstische cursus over vrouwelijke seksualiteit. Hierdoor heb ik geleerd om meer met en vanuit mijn vrouwelijke energie te werken. Wat een verademing! Vrouwelijke energie is wat mij betreft ondergewaardeerd in onze westerse meer mannelijk georiënteerde samenleving. En dat terwijl de wereld als je het mij vraagt juist nu onze vrouwelijke krachten nodig heeft.

Het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke energie

Binnen het Taoïsme bestaat alles in de natuur, elke levensvorm, uit deze twee delen: het vrouwelijke (yin) en mannelijke (yang). Samen vormen die een eenheid wat in de Chinese filosofie ook wel bekend staat als het YinYang-teken. De twee tegenpolen horen onafscheidelijk bij elkaar: zonder het donker, bestaat er geen licht. De wisselwerking tussen het mannelijke en vrouwelijke vormt een oerritme van het leven, waarin de natuur telkens naar balans tussen de twee tegenpolen zoekt. We bezitten allemaal overigens zowel mannelijke, als vrouwelijke eigenschappen. In beide krachten zit evenveel waarde en we hebben ze allebei nodig.

Dit zijn enkele voorbeelden:

Vrouwelijke principes Mannelijke principes[2]
Yin Yang
Donker Licht
Wijsheid Kennis
Intuïtief Logica
Gevoelens Verstand
Rust Beweging
Ontspanning Opwinding
Zachtmoedig Fel
Ontvangend Actief
Naar binnen gericht Naar buiten gericht
Natuurlijk Technisch
Overgave Controle
Gezamenlijk Alleen
Zijn Doen
Vreedzaam Strijdlustig

Vrouwelijke energie en mannelijke energie op de werkvloer

Misschien valt jou ook op dat als je in het linker rijtje kijkt, dat daar termen staan die in onze westerse maatschappij en binnen de werkcontext ondergeschikt zijn. In tegenstelling tot de mannelijke principes, zoals verstand, logica die op dit moment meer overheersen. Oftewel ‘het mannelijke en vrouwelijke’ is binnen onze samenleving uit balans. Dit zie ik als een weerspiegeling van onze innerlijke balans als mensheid. Als op innerlijk niveau de mannelijke en vrouwelijke krachten uit balans zijn, dan manifesteert dit zich automatisch als werkelijkheid in ons uiterlijke leven. En dat herken ik ook. Als ik van binnen vrouwelijke kwaliteiten als ‘zachtheid’ door mijn verstand bestempel als ‘zwak’ en dus onderdruk, dan uit zich dat ook in de ‘hardere’ manier waarop ik uiterlijke keuzes maak in mijn werk en leven. Ook heb ik leren vertrouwen op mijn intuïtie als betrouwbare raadgever, in plaats van de logica van mijn verstand als absolute waarheid te beschouwen.

Disbalans mannelijke en vrouwelijke energie leidt tot burn-outs

De werkcultuur die ik veel om mij heen zie en waarin ik zelf ook gewerkt heb bestaat vaak uit: uren maken, productie leveren, actie, snelheid, controle, doen en kennis vergaren. Hoofdzakelijk mannelijke principes. Uiteraard zie ik, steeds vaker, dat er ook meer aandacht is voor vrouwelijke principes. Zoals visies die gericht zijn op samen, vertrouwen, het volgen van intuïtieve keuzes en is er steeds meer aandacht voor rust en ontspanning. De eerste bewegingen zijn er, maar de mannelijke principes voeren nog wel de boventoon en die disbalans vertaalt zich wat mij betreft zichtbaar in het oplopende aantal burn-outs en mentale klachten.

Vrouwelijke en mannelijke kwaliteiten zijn even belangrijk

Vrouwelijke en mannelijke kwaliteiten zijn even belangrijk. We hebben ze allebei nodig. Het gaat erom dat ze in balans zijn. Als ik naar mezelf kijk en ook mijn coachees dan zitten daar vaak vooral de mannelijke subpersoonlijkheden aan het stuur: de pusher, controleur, perfectionist, de harde werker etc. Uiteraard maakt het niet dat je als vrouw meer mannelijke energie inzet dan vrouwelijke energie, je mag zijn wie je bent. Ieder is goed zoals die is. Maar de vraag die ik mezelf in ieder geval stelde was: Helpt dit mij? Ben ik zo in balans? Ben ik zo mezelf, authentiek? En wil ik dit? Want als de mannelijke energie in mij doorslaat (en ik mij vooral laat leiden door mannelijke principes), dan komen mijn prachtige vrouwelijke talenten in de schaduw te staan en krijgen weinig ruimte. Sterker nog ik wijs mijn eigen vrouwelijkheid deels af. Het effect is dan dat mijn energie uit balans raakt, ik uit m’n kracht ben en mijn levensgeluk afneemt. Terwijl deze vrouwelijke kwaliteiten zo veel waarde bieden als ik ze de ruimte geef, voor zowel mezelf als de wereld.

Ik mag werken als een vrouw

Concreet betekent dit voor mij dat ik me veel bewuster ben van mijn eigen grenzen. Daar waar de mannelijke krachten mij hiervoor pushten om door te gaan, mijn verstand graag de keuzes maakte en ik mezelf pas goed genoeg vond als ik genoeg productie had gedraaid, ben ik nu (steeds meer) in staat om vanuit ontspanning te werken. Ik sta meer in contact mijn eigen lichaam. Voel ik de energie om blogs te schrijven ga ik zitten, voel ik dat ik moe word dan gun ik mezelf een pauze. Vooral dat gunnen is voor mij iets vrouwelijks, mezelf toestemming geven dat ik pauze mag. Daar waar ik eerder blogs eruit perste, omdat het moet (want ik ‘moet’ elke week een blog plaatsen) of dat ik toch door werk want anders ben ik niet nuttig genoeg. Tuurlijk wil ik soms ook iets af hebben en helpt mijn mannelijke energie omdat te realiseren, maar dan is het een bewuste keuze en zorg ik daarna als nog voor balans. Het mooie hiervan is dat ik door meer vanuit mijn vrouwelijke energie te werken, merk dat ik: veel meer kracht ervaar, effectiever ben in mijn werk en in de keuzes die ik maak, meer ontspannen, liever voor mezelf en positiever voor mijn omgeving.

Hoe is het met jouw mannelijke en vrouwelijke balans?

Nu je dit zo hebt gelezen, ben ik benieuwd hoe jij naar je eigen yin-yang balans kijkt. Hoe is het met de balans tussen jouw mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten? In hoeverre onderdruk jij jouw vrouwelijke krachten? Ga je over je eigen grenzen? Is er ruimte voor vrouwelijke energie als jij werkt? En wat zie jij binnen jouw werkcultuur? Sta jij jezelf toe om zachter, vrouwelijker te zijn? Mag jij dat van jezelf?

Ik gun je een dag met ruimte voor jouw prachtige vrouwelijke kwaliteiten!

Anouk

[1] Zoals het boek: Het wonder van de vrouwelijke seksualiteit van Maitreyi D. Pointek of Tantra van Osho.

[2] Het wonder van de vrouwelijke seksualiteit van Maitreyi D. Pointek, p. 34.

Lees verder…

1. Dé opgave voor een lichtwerker

'Dé opgave voor een lichtwerker Ten diepste accepteren dat je je ‘anders’ voelt dan de meeste mensen in je omgeving: het is wat mij

3. Mijn bezoek aan Vézelay

Mijn bezoek aan Vézelay Afgelopen september had ik het voorrecht om drie weken alleen in Vézelay te verblijven. Een klein Frans stadje te midden van

Vind je dit leuk?

Op Instagram posten wij regelmatig updates en verhalen over de lessen die wij leren op het pad van ons Hart.

Blijf op de hoogte

2023-10-17T14:13:39+02:00
Ga naar de bovenkant