Veelal schudt iets in je leven je wakker. Een burn-out, verlies, ziekte, een crisis of iets anders. Iets wat je uitnodigt om de weg naar binnen te gaan maken, jezelf te onderzoeken, om te begrijpen wie of wat je ten diepste bent. Bewustzijnsontwikkeling gaat door een aantal fasen:

  1. Bewustwording Ego. Je leert je ego-patronen of ‘mens-delen’ herkennen (gedrag, gedachten en emoties) als onbewuste mechanismen, en je wordt je bewust dat je dat in essentie niet bent. Je ontdekt dat je het bewustzijn, de waarnemer in jezelf bent, die zich bewust is van het gedrag, gedachten en emoties die het ervaart. Het zijn ervaringen in je bewustzijn, maar je bént die ervaringen niet.
  2. Afwijzen Ego. Als je je bewust wordt van je menselijke delen (je ego), komt er een moment dat het ego zichzelf gaat veroordelen. Dit wordt ‘dissociatie’ genoemd. Hierin ontwikkelen mensen ook vaak een ‘spiritueel ego’. Een ‘nieuw’ ego die voldoet aan de nieuwe regeltjes van ‘spiritueel zijn’. “Alles moet altijd licht en liefde zijn”. Of “ik moet elke dag 1 uur mediteren”. “Spiritualiteit is beter dan het Aardse’. Terwijl het in feite nog steeds een vorm van ego is. In deze fase heb je dat spirituele ego te leren kennen en te leren je eigen ego niet te veroordelen.
  3. Begrip voor Ego. Daarna heb je te leren om vanuit je hart naar je ego te kijken. Door begrip te hebben voor je eigen ego. Je geeft jezelf aandacht. En leert liefde en begrip hebben voor je eigen menselijkheid. Voor je lichaam, je gedachten, je emoties. Je onbewuste schaduwstukken. Zoals een ouder liefde en begrip heeft voor een kind. Je leert de behoeften van je ego te erkennen. Te vervullen. En jezelf, jouw mens, lief te hebben zonder voorwaarden. Je brengt je schaduwstukken (als onderdeel van het Goddelijke) in het licht van Bewustzijn.
  4. Je Mens en Ziel verbinden. Je verbindt je hart met je hoofd. Je ziel wil zich via het ego – jouw menselijke vorm – op aarde manifesteren. Je leert om deze twee delen samen te laten spelen. Je ziel heeft het lichaam en de persoonlijkheid nodig om zijn zielstaak op aarde te vervullen. Door deze twee delen van jezelf in liefde te verenigen, ontstaat de ‘Hemel op Aarde’.

Bewustzijnsontwikkeling is een geleidelijk proces. Er is hiervoor geen quick-fix. Deze ontwikkeling kost tijd en gaat met vallen en opstaan. Het vraagt herhaling. Liefdevolle aandacht. Dus geef jezelf de tijd. Wees niet te streng. Heb plezier in de reis! Leer, geniet, lach, vloek, laat jezelf mens zijn. Geef jezelf de tijd om te veranderen. Je lichaam om te wennen aan nieuwe patronen, geheelde emoties en andere energieën die je ervaart. Het is geen wedstrijd. Je hoeft alleen maar in het hier en nu aanwezig te zijn met wat er is en alles wat je ervaart te omarmen. Je bent al goed, zoals je bent. In het hier en nu. Altijd.

‘Het gaat er niet om de beste versie van jezelf te worden, maar te zijn wie je ten diepste bent’.