Vrouwen zijn lang gepositioneerd als tweederangsburgers. Van de vrouw werd geacht dat ze zorgzaam, dienstbaar en zwijgzaam was. Omdat de waarde van vrouwelijke energie werd ontkend, dragen veel vrouwen onbewust gevoelens van onwaardigheid en zelftwijfel met zich mee. Hierdoor vinden ze het moeilijk om onafhankelijk en zelfbewust op te treden en hebben moeite om goed voor zichzelf te zorgen. Daarbij heerst er een diepgewortelde angst om voor de waarheid uit te komen en op hun intuïtie te vertrouwen.

Individuele en collectieve vrouwenwonden

De eeuwenlange onderdrukking heeft geleid tot zowel individuele als collectieve vrouwenwonden. Deze weerhouden vrouwen er tot op de dag van vandaag voor om vanuit hun hart te leven en in hun authentieke kracht te gaan staan.

Hoewel er langzaam in het westen meer respect voor vrouwen en ‘het vrouwelijke’ komt, is het gros van de systemen en organisaties nog steeds gebaseerd op ego-gedreven en patriarchale uitgangspunten. Terwijl de wereld het juist nodig heeft dat we ons weer verbinden met de vrouwelijke kracht van ons hart en te handelen vanuit liefde voor het geheel.

De vrouwelijke wond bevindt zich in de buik

De energetische wonden van vrouwen bevinden zich in het gebied van de buik. Doorgaans hebben vrouwen daar veel on-uitgedrukte emoties opgeslagen en hebben ze de overtuiging dat ze niet waardig genoeg zijn. Naast een gebrek aan eigenwaarde, uit de wond zich in overgevoeligheid of gebrek aan individualiteit en kracht. Veel vrouwen zijn niet goed geaard en niet goed met hun emotionele wereld verbonden. Om in hun kracht te komen is het belangrijk om hun vrouwelijke wond weer te helen en bewust te worden van onze innerlijke mechanismes. Vaak hebben we onbewust een ‘innerlijke patriarch’ in onszelf zitten, die streng is en onze ‘innerlijke zachte vouw’ onderdrukt.

De mannelijke wond bevindt zich rondom het hart

Overigens hebben ook mannen door de onderdrukking van de vrouwelijke energie een wond opgelopen. Mannelijke en vrouwelijke energie bevindt zich immers in iedereen. De mannelijke wond zit in het gebied van het hart. Ze hebben moeite om te verbinden met hun hart, omdat ze geleerd is niet ‘gevoelig’ of ‘kwetsbaar’ te zijn. Van hen wordt geacht ‘groot, stoer en sterk’ te zijn. Het gevolg is dat ze moeite hebben om hun eigen lichaam te voelen, emoties te ervaren of bijvoorbeeld vanuit liefde en compassie te handelen.

Wil je hierover meer weten? Dan raad ik de boeken van Pamela Kribbe aan:
“De verboden vrouw spreekt”
“De verboden man spreekt”