Home | Blog | Zo blijf je in verbinding met jezelf en de ander tijdens thuiswerken

8 Persoonlijke Thuiswerktips voor meer rust, energie en focus

Zo blijf je in verbinding met jezelf en de ander tijdens thuiswerken

Vanmorgen werd ik wakker met het woord ‘verbinding’. Niet verwonderlijk, want afgelopen dagen werd ik tijdens mijn coachgesprekken opnieuw meerdere malen geconfronteerd met de mate waarin mensen op dit moment verbinding met anderen (en zichzelf) ervaren. Een ontwikkeling die aandacht verdient, want de mate waarin wij verbinding met anderen ervaren beïnvloed onze gezondheid en geluksgevoelens. Tegelijkertijd zie ik dit ook als een mooie kans om te groeien. Als individu, team van collega’s of misschien zelfs als gehele organisatie. Hoe kan jij als thuiswerker hier nu van groeien? En wat kun je doen?

Geen chit-chat bij de koffie

Steeds vaker hoor ik de uitdaging dat het sociale contact tussen collega’s is verminderd of zelfs weggevallen. Er is immers geen chit-chat meer bij de koffieautomaat. Je loopt niet meer zomaar ergens langs of komt toevallig een collega tegen bij de lift. De overleggen gaan uitsluitend over de inhoud en mensen bellen vooral met de collega’s met wie ze een klik hebben (waardoor de band met de rest verminderd). Managers willen hun teams wel gestimuleerd houden – maar zijn soms te druk om individuele aandacht te geven aan al hun teamleden of dat is in ieder geval het beeld van medewerkers.

Sociaal gemis wordt breed gedragen

Sociaal gemis komt niet alleen voor bij de mensen die alleen wonen. Uit die hoek hoor ik het geluid wel sterker. Ook bij mensen die met een partner thuis wonen, hoor ik de geluiden dat zij sociaal contact missen. Uiteraard zal het hier ook om een stukje karakter gaan, maar regelmatig hoor ik terug dat ze energie van samenwerken krijgen. En dat ze die energie nu missen. Dit geldt voor medewerkers, zelfstandigen, maar ook voor mensen die nu (tijdelijk) thuis zijn of voor hun gezin zorgen. Als jij je hierin erkent, ben je dus zeker niet alleen.

Verbinding met jezelf en met de ander

Voordat ik dit verder uitleg geef ik graag antwoord op de vraag: verbinding, wat is dat eigenlijk? Zoals ik het zie, gaat het bij verbinden om het maken van een connectie. Een uitwisseling van energie en informatie tussen jou en datgene waarmee je verbinding maakt. Denk maar aan een ouderwetse telefoonlijn waardoor A met B verbinding kon maken en energie en informatie (geluid) kon uitwisselen. Voordat ik mijn coachee ga leren hoe hij of zij mee verbinding kan ervaren met anderen, onderzoeken we eerst in hoeverre de coachee op dit moment verbinding maakt met zichzelf. Zonder verbinding met je zelf (als de telefoon van A uit staat), kun je immers niet verbinden met de ander (kun je telefoon B niet bereiken). Hier zitten vaak persoonlijke groei mogelijkheden voor de coachee! Daarna onderzoeken we welke praktische opties er zijn.

Verbinding met jezelf

Tijdens mijn coaching leer ik mijn coachee bewust te zijn van zijn of haar cirkel van invloed. Waar jij het meest invloed op hebt, ben jij zelf. En dat komt goed uit, want de gevoelens van sociaal gemis zitten in jou. Daarom is de eerste stap om dat wat jij in jezelf ervaart te onderzoeken.

Stap 1 Zelfonderzoek

Tijdens coachgesprekken onderzoek ik eerst met mijn coachee wat maakt dat hij of zij een gemis ervaart. Ik stel vragen (deze kun je ook aan jezelf stellen) als: wat maakt sociaal contact specifiek voor jou zo belangrijk? Wat gebeurt er in jezelf op het moment dat je minder sociaal contact ervaart? Wat voel je in je lijf? Wat voor gedachten krijg je? Wat voor gevoelens ervaar je? En hoe reageer je daarop? Helpt die reactie jou om nu te krijgen wat je wilt? Deze vragen nodigen je uit om naar binnen te kijken. Te onderzoeken wat er in het moment in jezelf gebeurt en welk gedrag je vervolgens inzet.

Een kink in de kabel
Vaak ervaart iemand gevoelens van onrust, onzekerheid, frustratie of eenzaamheid. We ervaren deze gevoelens doorgaans namelijk als pijnlijk en dat willen we liever niet voelen. Als reactie daarop spannen we ons lichaam aan. Er komt (als het ware) een kink in de telefoonkabel met jezelf. Want doordat je lichaam zich aanspant of eigenlijk samenknijpt, kan de energie in jezelf niet meer goed doorstromen. En als jouw energie niet meer lekker doorstroomt, dan voel jij je wellicht moe of futloos. Misschien herken je die knoop in je maag of de druk in je borst wel?

En hoe reageren we hierop met ons gedrag? Vanuit die onrust zie ik vaak (ook bij mezelf) dat we afleiding gaan zoeken: op social media zitten, tv kijken, eten, drinken, online shoppen – gedragingen die ogenschijnlijk ons even van dat onrustige gevoel lijken te verlossen. Soms lijkt dat te helpen, maar vaak ook niet. De vraag is of je met dat gedrag jouw behoefte aan contact, aan verbinding, vervult? En of je daarmee pro-actief binnen jouw cirkel van invloed de situatie verandert?

Stap 2: Zelfbewustwording (zonder oordeel)

De reacties die in ons lichaam ervaren zijn heel natuurlijk. Het is dus niet goed of fout. Een belangrijke stap is dat jij je bewust wordt dat je deze gevoelens of lichamelijke reactie ervaart, én dat je ziet welk gedrag je inzet. Die ervaring is zoals het nu is op dit moment. Je mag gedachten hebben en je mag emoties. Je mag de onbewuste reactie ervaren, waarbij je weggaat van je gevoelens. Door jezelf toe te staan wat je in het moment ervaart, ontstaat er weer ruimte en ontspanning in je lichaam. De spanning die ontstaat door het verzet tegen wat je voelt, geef je immers op. Vanuit die ontspanning kan de energie weer doorstromen (de kink kabel is ‘opgelost’). Daardoor ervaar je weer verbinding met jezelf! ‘Uhm, hoe doe ik dat?’, denk je misschien. Dat kan ik me voorstellen. Dit kun je leren. Je kunt dit onder andere oefenen met meditaties, door ademhalingsoefeningen, te reflecteren in een boekje of je gevoelens hard op uit te spreken.

Verbinding met de ander

Stap 3: Zelfleiderschap

Vervolgens gaan we kijken naar de keuzes die je hebt. Wat zou je vandaag nog kunnen doen om meer sociaal contact te ervaren? Misschien kun je jouw ervaring bespreken in je team? Onderzoeken of anderen zich herkennen en daar in je team iets voor verzinnen? Of wil je met collega’s wat bijpraat-gesprekken in plannen? Het sociaal gemis signaleren bij je manager? Wees creatief! Wat kun je allemaal bedenken? Misschien kun je wel bellen met een collega terwijl je in de tuin zit? Zo kun je binnen jouw eigen cirkel van invloed vandaag nog een verschil maken.

Ook verbinding met en vanuit de organisatie

Uiteraard hebben de organisatie en de manager ook belang bij gemotiveerde medewerkers die zich energiek en verbonden met elkaar voelen. Maar naast onderlinge verbondenheid zal voor hen ook de verbinding met de organisatie zelf belangrijk zijn. Hoe is dat voor jou? Voor organisaties en teammanagers is hier wat mij betreft dus ook een rol weggelegd. Dat klinkt wellicht als een open deur, maar ik zie het bij mijn coachees en bedrijven nog regelmatig voorbij komen dat daar beperkt aandacht voor is. Denk aan: de mate waarin het geluid van sociaal gemis bij de medewerkers wordt erkent of de mate waarin sociaal gemis in een team bespreekbaar wordt gemaakt. Een organisatie of manager mag daar (wat mij betreft) mogelijkheden voor faciliteren om het contact met elkaar te versterken. Denk aan een online-uitje, een persoonlijke update van je teamleden, voordat een vergadering begint, of (individuele) begeleiding aan te bieden als dat nodig is. In hoeverre is jouw manager op de hoogte van jouw sociale gemis? En als je manager bent: in hoeverre heb jij beeld van de beleving aan verbinding in jouw team? Heb je individueel contact en zicht op de behoeftes?

Hopelijk helpt deze blog en meditatie je om de verbinding met jezelf te herstellen en meer verbinding te creëren met anderen. Neem gerust contact met me op, als je hierover nog vragen hebt. Ik geef je graag vrijblijvend mijn kijk op hoe je de verbinding in jou zelf en/of jouw team kunt versterken.

Met inspirerende groet,

Anouk