Home | Blog | Zo doorbreek je ineffectieve gedrags- en gedachtenpatronen

Als we ons niet bewust zijn van onze gedachtenpatronen en emoties, dan zijn we geneigd om onbewust en automatisch te reageren op situaties in ons leven. We denken dan dat we in ons leven bewuste keuzes maken, maar in feite worden we onbewust door ons brein geleid in wat we doen. Denk aan de keuze om iets ongezonds te eten als we ons ongelukkig voelen, een glas wijn te drinken om te ontspannen, ergens ‘ja’ op te zeggen terwijl je ‘nee’ wilt of dat je geïrriteerd bent omdat een ander je geen gelijk geeft.

Het effect van onbewuste patronen

Het effect hiervan is dat jij keuzes maakt die niet overeenkomen met wat jij eigenlijk diep van binnen wilt. Je wilt bijvoorbeeld goed voor jezelf zorgen, maar eet toch die reep chocolade. Je wilt graag voor jezelf kiezen, maar het lukt je niet goed om je grens aan te geven of je wilt graag prettig samenwerken maar het lukt je niet om op één lijn te komen.

Oftewel:

  • Het kost je energie en levert je negatieve energie op;
  • Het kan spanning en onrust in je hoofd en lichaam geven;
  • Het maakt je minder effectief in je keuzes, zowel in het werk als privé;
  • Het maakt je op de lange termijn minder gelukkig.

Van onbewust naar bewust

Stap 1: Zelfkennis

Het begint met het leren kennen van jezelf. Ga op onderzoek uit en stel jezelf de vragen: Hoe zit ik in elkaar? Welke gedachten en emoties ervaar ik? Welke situaties triggeren bij mij onbewust gedrag? Wat ga ik dan doen? Bijvoorbeeld het boek: ‘Ik (k)en mijn ikken’ van Karin Brugman kan je helpen om je zelfkennis te vergroten.

Stap 2: Weten wat je wilt

Je kunt alleen bewuste keuzes maken als je weet en voelt wat je wilt. Dit betekent dat je verbinding leert maken met je gevoel en je intuïtie. Dat je weet wat je belangrijk vindt, waar je voor staat, wie je bent en waar je naar toe wilt. Dit kun je bijvoorbeeld ontwikkelen door de rust en natuur op te zoeken, te mediteren, je gedachten en emoties te delen of daarop te schrijven en te reflecteren.

Stap 3: Verantwoordelijkheid nemen

Als je bewust bent, neem je verantwoordelijkheid voor jezelf.  Jij bent de leider van jouw leven. Jij bent de baas van jouw gedachten en emoties. Je bent je bewust dat je altijd een keuze hebt. Je neemt de verantwoordelijkheid om voor jezelf te zorgen, voor de consequenties van wat je doet en maakt keuzes die passen bij wat jij wilt en wat jij nodig hebt.

Stap 4: Doen!

Weten welke doelen je wilt bereiken en welke keuzes je wilt maken is één ding, maar zonder acties te ondernemen kom je er niet. Het ook echt te gaan doen vraagt om moed en vertrouwen. Begin met kleine stappen en houd je focus in het nu op de stappen die je te zetten hebt, terwijl je weet waar je naar toe wilt. Tot slot: geef jezelf de ruimte en de tijd om jezelf te ontwikkelen. Soms gaat het nog wel eens mis. Zoals Jan Geurtz in zo’n geval zegt: ‘geeft niets, mag best’!

Dit levert het je op:

  • Je krijgt positieve energie van de keuzes die je maakt;
  • Je ervaart meer vertrouwen in jezelf;
  • Je bent effectiever zowel in werk en privé;
  • Je bent jezelf;
  • Je ervaart meer geluk in je leven.

Vond je dit artikel interessant? Dan wil je misschien ook lezen:

Geschreven door: Anouk Damen