Home | Blog | Waarom je jouw levensmissie kunt vergelijken met spelen in een voetbalteam

Waarom je jouw levensmissie kunt vergelijken met spelen in een voetbalteam

levensmissie

Degenen die ons kennen weten dat Jeffrey en ik allebei fanatieke sporters zijn geweest. Jeffrey als voetballer en tennisser en ik met name op het hockeyveld. Ik gebruik een voetbal- of hockeyveld daarom regelmatig als voorbeeld als iemand bij me komt met een loopbaanvraagstuk. Vaak zijn mijn coachees onzeker als het gaat over hun loopbaan. Ze zijn zoekende in welke baan bij hun past, twijfelen over hun eigen kunnen en weten niet goed wat hen drijft of waarom ze ’s morgens hun bed uitkomen. Een voetbalveld tekenen met de nodige uitleg – geeft vaak al een hoop antwoorden.

Iedere speler heeft een missie

Bij VolBewust geloven we dat iedereen op aarde een missie of een taak heeft. Net zoals in een voetbalteam iedereen een unieke rol en taak vervult, waarmee die bijdraagt aan het geheel van het team. Je hebt immers alle spelers nodig om een team te zijn en een wedstrijd te spelen: van keeper tot verdediger, tot middenvelder of aanvaller.

Iedere speler is belangrijk

Voor het leven is dat volgens ons niet anders. We hebben immers de vuilnisman net zo goed nodig als de huismoeder, burgemeester of CEO. Zonder elkaar houden we de boel niet draaiende. Iedereen speelt dus een belangrijke rol binnen dit grotere geheel. Binnen het grote spel wat we het leven noemen. Net als iedere voetbalspeler tijdens een wedstrijd zijn eigen rol speelt.

Bij iedere rol horen talenten

Iedere speler op het veld heeft zijn eigen talenten. Een spits is doorgaans een type die resultaat- en actiegericht is, wat meer risico neemt en snelheid heeft. Een laatste man of vrouw daar en tegen heeft vaak als kwaliteiten: overzicht, rust bewaken en stabiliteit. En een spelverdeler op het middenveld, is coachend en heeft oog voor zijn medespelers (sociaal) en weer andere spelers zijn creatief, harde werkers en ga zo maar door. Datzelfde geldt wat mij betreft in een bedrijf.

De plek waar jij in je kracht staat

Want ook binnen bedrijf heb je eigenlijk spelers, die allemaal op hun eigen positie staan met bijbehorende taken en verantwoordelijkheden. Net als op het sportveld. De kunst is wel om iedere speler op de juiste positie te zetten, zodat zijn talenten daar optimaal tot zijn recht komen. Daarom zette Van Gaal Frenkie de Jong tegen Noorwegen op de plek centraal op het middenveld. Want Van Gaal vindt dat Frenkie daar met zijn talenten het beste in zijn kracht staat.

Weten waar jouw talenten liggen

De kunst is dus om van jezelf te weten waar jij het beste tot jouw recht komt. En er ook op te vertrouwen dat die plek er is. Dit geeft mijn coachees regelmatig een inzicht. Misschien probeer je namelijk al jaren uit te voeten te komen als accountmanager (een spits), maar blijken jouw talenten te liggen op het middenveld. Vind je het gek dat je daar voor jouw gevoel niet slaagt, onzeker wordt of het niet naar je zin hebt?

“Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.”
– Albert Einstein –

Sta jij nu op de juiste plek op het juiste veld?

Dus als je ergens twijfelt aan je baan, het niet naar je zin hebt of misschien wel twijfelt aan het bedrijf. Dan zou het kunnen zijn dat je op de verkeerde positie speelt of misschien wel voor de verkeerde club (een afdeling of bedrijf) of zelfs het verkeerde spelletje ;). Dus wees eerlijk naar jezelf en onderzoek of jij wel op de juiste plek staat?

Wij geloven dus dat iedereen in het grote spel van het leven een plek heeft, waar die in zijn kracht staat. Want als jij in je kracht staat, dan kun je de sterren van de hemel spelen. Plezier hebben in het spel en genieten. Net als een voetballer die op de juiste plek staat. Dat je een taak hebt binnen dit team ofwel het grotere spel van het leven. En dat jij unieke talenten hebt meegekregen om die taak te vervullen. De kunst is dus om te zorgen dat jij op de juiste plek staat. En onthoud iedere plek is waardevol, we hebben ieder mens nodig.

Groet,

Anouk

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van je passie? Bekijk dan eens wat wij met purpose coaching voor jou kunnen betekenen.

Blijf op de hoogte