Home | Blog | Vrijheid is licht zijn

‘Vrijheid is licht zijn’

In deze blog neem ik je mee in wat schaduwkanten precies zijn en hoe ze je kunnen helpen om je uiteindelijk lichter en vrijer te voelen.

Wat zijn schaduwkanten? Schaduwkanten zijn de aspecten/eigenschappen van onszelf, die onderdrukt worden of nog niet bewust voor ons zijn geworden. Rondom mijn podcast was mijn interesse voor spirituele onderwerpen een schaduwkant van mij. Ik had daar naar mezelf nog een oordeel op (rondom mijn podcast bijvoorbeeld ‘spiritualiteit is zweverig en niet ‘stoer’) en was daardoor bang dat anderen me erop zouden afwijzen.

Als mens zitten we vol met schaduwkanten. In de loop van de jaren heb ik bij mijn coachees gezien dat ze van alles in de schaduw zetten. Bijvoorbeeld schaamte bij singles over dat ze zich weleens eenzaam voelen. Mannen met dominant gedrag die zichzelf vervloeken voor hun kwetsbare kant. Mannen en vrouwen die zich schamen voor hun religieuze achtergrond. Mannen en vrouwen die bepaalde verslavende gedragingen veroordelen. Mannen en vrouwen die zich schamen voor hoe ze eruitzien. Mannen die van zichzelf niet boos mogen zijn. Mannen die zich schamen voor hun gevoeligheid. Mannen die zich schamen en schuldig voelen omdat ze te weinig verdienen. Vrouwen die zich schuldig voelen omdat niet iedereen waarvan ze houden, gelukkig is. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat je regelmatig ziet bij schaduwkanten, is dat we vanuit een eigen oordeel op een schaduwkant in onszelf (bijv. een man die zijn gevoelige kant afwijst als ‘zwak’) deze kant onderdrukken en dat oordeel buiten onszelf projecteren. In dit voorbeeld kan de man geneigd zijn om andere gevoelige mannen af te wijzen, die wel hun gevoeligheid laten zien. Daarnaast is de angst die we hebben voor het oordeel van anderen over een bepaalde schaduwkant van ons, puur een reflectie van het oordeel dat wij zelf hebben naar die bepaalde schaduwkant in ons. Wanneer je jouw schaduwkanten zichtbaar maakt, accepteert en omarmt, dan kan er gewoonweg geen angst meer zijn voor het oordeel van anderen. Want, alles wat zich ‘buiten’ ons bevindt, is een projectie van alles wat zich ‘binnen’ ons bevindt.

Op het moment dat je zicht krijgt op jouw schaduwkanten en ze uit de schaduw haalt, dan ga je je letterlijk lichter voelen. Dat komt omdat er vaak veel spanning en zwaarte op die schaduwkanten zit, die je ontlaadt wanneer je ze ‘aan het licht’ brengt. Als je er op een meer energetische manier naar kijkt, dan zou je ook kunnen zeggen dat er letterlijk meer licht in jezelf ontstaat. Dat is namelijk het gevolg van de dualiteit schaduw (= donker) vs. licht: meer donker is minder licht en minder donker betekent dus meer licht.

Als je gaat werken aan je schaduwkanten, dan gebeurt dat vaak laagje voor laagje. Als je je bijvoorbeeld schaamt voor je seksualiteit, dan ben je daar vaak niet meteen vanaf als je dat een eerste keer aan jezelf erkent of erover spreekt. Het is een proces. Wat je in praktijk kunt gaan merken is dat de onderwerpen waar je eerder bijvoorbeeld schuld en schaamte bij kon voelen, je steeds makkelijker/luchtiger over kunt praten.

Oefening: Herken je schaduwkanten

Ben je benieuwd naar jouw schaduwkanten? Een eenvoudige oefening om je eigen schaduwkanten te herkennen is de volgende:

  1. Welke eigenschappen van anderen irriteren jou het meest?
  2. Welke eigenschappen daarvan heb jij zelf ook?
  3. Wat maakt dat deze eigenschappen in jouw schaduw staan? Welk mogelijk oordeel heb jij erop?

We willen vaak niet toegeven dat we zelf de eigenschappen in ons hebben, die we zo kunnen veroordelen bij anderen. Door die eigenschappen buiten ons te projecteren en ze in anderen te zien, hoeven we er zelf niet bewust van te worden.

Geschreven door: Jeffrey Zwinkels