Home | Blog | ‘Je kunt pas goed voor een ander zorgen, als je eerst voor jezelf zorgt’

‘Je kunt pas goed voor een ander zorgen, als je eerst voor jezelf zorgt’

Corona daagt ons uit om goed voor onszelf te zorgen, was wat ik dacht toen ik dit artikel las: https://nos.nl/artikel/2329237-steeds-meer-thuiswerkers-zitten-erdoorheen-spanningsklachten-nemen-toe.html’.

Nu we massaal thuiswerken, zie ik bij veel van m’n coachees dat ze hard bezig zijn om voor iedereen te zorgen. Om hun uren te blijven maken voor de baas. Een betrokken en verzorgende ouder te zijn. En in de vrije uren nog aandacht te hebben voor ouders, broers/zussen, neven/nichten, vrienden en alle anderen mensen die ze kennen. Ik begrijp het allemaal: die intense zorg voor de kinderen is er nu eenmaal. En je wilt je leidinggevende/collega’s/partner en alle andere mensen om je heen waar je om geeft, niet tekort doen.

We zijn zo geneigd om voor anderen te zorgen, dat we onszelf regelmatig ‘vergeten’. En dan is het niet gek dat er op een gegeven moment onrust, spanning- en/of stressklachten ontstaan. Corona heeft ons geen extra dagvoorraad energie gegeven en daarnaast houden we als individu ook altijd onze eigen behoeftes, die vervuld dienen te worden. Als we ons hier niet bewust van zijn, kan in tijden van Corona ook de burn-out epidemie flink gaan ‘huishouden’.

Mijn belangrijkste boodschap: Sta regelmatig stil bij hoe het met jou gaat en wat jij nodig hebt om goed voor jezelf te blijven zorgen.

  1. Pak je eigen momenten. Wees op jezelf zo nu en dan. Reflecteer.
  2. Maak daarin afspraken met je eventuele partner. Blijf aandacht houden voor jou.
  3. Probeer het niet allemaal ‘goed te doen’, je doet je best!
  4. Maak bewuste keuzes in wat nu teveel gevraagd is.
  5. Stel jezelf desnoods elke avond de vraag wie de belangrijkste persoon in jouw leven was die dag? En nee, dat is geen egoïstische vraag. Iedereen om je heen heeft het meeste aan jou als jij bewust bent en lekker in je vel zit. ‘Maar al die dienstbare mensen in de zorg dan, die op het oog alleen nog maar met anderen bezig zijn?’ Zelfs de mensen in de zorg kunnen hun heldendaden niet meer verrichten als ze door mentale en fysieke problemen hun bed niet meer uitkomen ’s ochtends..

Geschreven door: Jeffrey Zwinkels