Home | Blog | 4 praktische tips voor een betere werk privé balans

Een goede werk privé balans voor jezelf creëren, kan een hele uitdaging zijn. Vorige week zat ik in inspiratiesessie van business supporter Anneke Hoek. Ze helpt ondernemers hun tijd effectief indelen waardoor ze effectiever werken en meer tijd hebben voor zichzelf. Ze maakt je bewust van de invloed die jij zelf hebt op je bereikbaarheid en je agenda. Ik kreeg een aantal praktische tips die zorgen dat jouw werk privé balans beter wordt en die deel ik graag met je.

Tip 1: Bereikbaarheid per mail

Je hebt allereerst de keuze of je jouw werkmail op jouw telefoon wilt ontvangen. Zelf heb ik er voor gekozen om wel emails op mijn telefoon te ontvangen. Maar sinds vandaag heb ik er ook voor gekozen om mijn notificaties van mijn e-mails uit te zetten. Zowel op mijn telefoon als op mijn laptop. Mis ik dan emails? Nee. Als iets spoed heeft kun je me bellen.

Tip 2: Beantwoord je emails op gezette tijden

Jij bent de baas van jouw agenda, dus jij kunt zelf bepalen wanneer jij je mails leest. Blok in je agenda twee momenten per dag van een half uur. Zo kies jij zelf wanneer je mails wilt lezen. Kun je een mail binnen een paar minuten beantwoorden? Meteen doen. Doe je er langer over? Plan dan een moment in je agenda waarop je de mail uitgebreid gaat beantwoorden. Je bepaalt nu zelf wanneer je jouw e-mails leest. Hierdoor ben je meer gefocust gedurende dag. Hoe meer gefocust je bent, hoe effectiever je werkt. Hoe effectiever je werkt, hoe eerder je klaar bent. Hoe eerder je klaar bent, hoe meer privé tijd je hebt. En hoe meer tijd je privé hebt, hoe meer jouw werk privé balans op orde is!

Tip 3: Onbereikbaarheid in je vrije uren

Bereikbaarheid gaat over verwachtingen managen. Wil je in het weekend en ’s avonds niet bereikbaar zijn? Communiceer jouw grenzen en geef daarbij aan wanneer je wel voor diegene beschikbaar bent. Word je wel gebeld in het weekend? Neem dan ook niet op. Natuurlijk kun je in noodgevallen er een keer voor kiezen om in je vrije tijd te werken. Alle andere gevallen is het aan jou om die grenzen te bewaken en vrij te zijn in jouw privé-uren. Door te kiezen wanneer jij onbereikbaar en bereikbaar bent. Bepaal jezelf de grenzen van wanneer je werkt en wanneer jouw privéleven begint.

Tip 4: Plan als eerst jezelf in je agenda

Een andere tip die ik ooit heb overgenomen is om elke week als eerste jezelf in je agenda zetten. Jouw sportmomenten, een avondje vrij voor jezelf of een afspraak met je partner waar je al zolang geen quality-time mee hebt gehad. Zet eerst jezelf erin en plan daar je andere afspraken eromheen. Je begint nu met de nadruk op jouw privé-leven, waardoor je daar meer ruimte voor creëert. En terecht, want als jij jezelf niet op 1 in plant, wie doet het dan wel?

Het resultaat: een betere werk privé balans!

Vond je dit artikel interessant? Dan wil je misschien ook lezen:

Geschreven door: Anouk Damen

werk prive balans