Home | Blog | Luistertip voor meer focus!

Ben je snel afgeleid en heb je moeite met focussen? Enthousiast vertelde Jeffrey laatst aan mij over de podcast van Thijs Lindhout met Mark Tigchelaar over focussen en dat ik die echt MOEST luisteren. En gelijk had ie. Regelmatig coach ik twintigers en dertigers die last hebben van onrust en moeite hebben zich te concentreren. Ook ik herken hoe mijn brein snel afgeleid kan raken.

Hoe komt dat? En wat werkt wel en niet om je concentratie te verbeteren?

Focus en muziek

Mark Tigchelaar heeft een persoonlijke passie voor focus en hoe het brein werkt. In de podcast legt hij onder andere uit dat je je bijvoorbeeld wél beter kan focussen als je bekende muziek op de achtergrond luistert, maar dat het verstorend werkt als je nieuwe onbekende muziek opzet. Het antwoord is eigenlijk simpel: nieuwe muziek betekent dat je brein nieuwe informatie aan het verwerken is en dat leidt af.

Een podcast is geen pauze

Ook vertelt hij over hoe belangrijk het voor je hersenen is om te pauzeren. Pauzeren betekent dat je hersenen kunnen herstellen. Ga je in je pauze op je telefoon zitten? Dan ben je ‘Game over’ zoals Mark dat noemt. Je hersenen zijn dan nog steeds aan het werk. Dat geldt ook voor podcasts luisteren, sporten en ja zelfs tijdens het mediteren is brein nog aan het werk.

Rust in je hoofd

Wat werkt dan wel? Ga naar buiten turen, zodat dat je brein de ruimte krijgt om even af te dwalen en te dagdromen. Ook wandelen werkt super goed om je brein te laten herstellen. Zorg in ieder geval dat je brein geen informatie hoeft te verwerken.

Focus en je telefoon

Het leuke van Mark is dat hij ook weet hoe dit alles werkt op neurologisch gebied. Elke keer dat je op je telefoon kijkt, krijg je eerst een shotje dopamine. Dat voelt en lekker en is dus ook verslavend. Maar daarna krijg je direct ook een shot met stresshormonen. Ga je als je onrustig bent ook vaker op je telefoon kijken? Het effect ervan is dat je dus continu nieuwe stresshormonen aanmaakt die zorgen dat je juist nóg meer onrust ervaart.

En nog zoveel meer

Vind je dit interessant? Ga dan zeker de podcast luisteren. Mark vertelt nog zoveel meer! Over je hoe je productieve en creatieve brein werkt en hoe je effectief je aandacht kunt verdelen over je dag. Mark geeft je ook een flink aantal praktische tips die je direct kunt toepassen. Wij hebben ook meteen het boek gekocht ;). Ik hoop dat je er net zoveel uithaalt als wij.

Vond je dit artikel interessant? Dan wil je misschien ook lezen:

Geschreven door: Anouk Damen