Home | Blog | Kijk uit: anderen bepalen onbewust jouw leven

Veel van de mensen die wij coachen willen onbewust voldoen aan de verwachtingen van hun omgeving en in het bijzonder van hun ouders. Soms gedraag je je daardoor niet zoals je wilt, ben je iemand die je niet wilt zijn of weet je niet wat je wilt. Of misschien weet je wel wat je wil, maar durf je er niet voor te kiezen omdat je bang bent om een ander teleur te stellen of om afgewezen te worden. Een leuke manier om hier naar te kijken is vanuit een systemisch perspectief. Dat betekent dat je kijkt naar het familiesysteem waar je onderdeel van bent.

Normen en waarden van jouw familie

Een familiesysteem bestaat uit ongeschreven normen en waarden. Zo zie je vaak kinderen die al generaties hetzelfde beroep kiezen als één van de ouders, dezelfde voornaam krijgen of dat je al generaties op dezelfde manier met je familie een feestdag viert. Maar denk ook aan normen en waarden die je als kind mee krijgt zoals: ‘je moet zorgen dat je je eigen boontjes dopt’, ‘niet lullen maar poetsen’, ‘pluk de dag’, ‘geld is belangrijk’ of ‘tevreden zijn met wat je hebt’.

De invloed op jouw leven nu

Vanuit deze overtuigingen kan het zijn dat je nu moeite hebt om financieel afhankelijk te zijn (te ontvangen van een ander), dat je niet over problemen praat, dat je vooral veel plezier maakt, dat je veel geld wil verdienen of juist iets tegen veel geld verdienen hebt. Deze normen en waarden die je mee krijgt hebben dus invloed op jouw leven nu. Dit komt omdat je onbewust loyaal wil zijn aan jouw familie en in het bijzonder aan jouw ouders. Je wilt voldoen aan hun verwachtingen en rekening houden met hun belangen. Dit werkt door in de keuzes de je maakt op het gebied van werk, gezondheid, vriendschap, maar ook in de liefde.

Loyaal aan jouw familie

Als kind ben jij onlosmakelijk verbonden aan jouw ouders. Dankzij jouw ouders besta jij. Dat is een onomkeerbaar feit. Jij hebt jouw leven aan hen te danken en dat maakt dat jouw loyaliteit onvoorwaardelijk aanwezig is. Zelfs als je geen contact meer hebt. En ondanks alles wat ze gedaan hebben, hoe slecht ze ooit gehandeld hebben. Zelfs als jouw vader jouw moeder heeft verlaten en jij als kind koos om bij jouw moeder te blijven en het contact met je vader te verbreken, dan blijft op onbewust niveau jouw loyaliteit aan jouw vader bestaan. Deze loyaliteit kan zich dan bijvoorbeeld vertalen in een zelfde soort levenspad. Dit geldt uiteraard ook als jouw moeder jouw vader heeft verlaten, of in andere situaties waarin een van jouw ouders iets gedaan heeft waardoor jij hem of haar afwijst. Deze loyaliteit komt voort uit liefde van jou als kind en dat gaat onbewust.

Je eigen keuzes maken

Alleen als je niet uitkijkt, dan bepalen anderen onbewust jouw leven. Dit komt doordat jij loyaal blijft aan normen en waarden van een ander zoals een ouder. Die normen en waarden zitten jou nu mogelijk in de weg. Om dit patroon te doorbreken, kun je jouw situatie verder systemisch onderzoeken met oefeningen of onder begeleiding. Door in jezelf te herkennen dat jij onbewust rekening houdt met de belangen en verwachtingen van jouw ouders, kun je uiteindelijke nieuwe keuzes maken: Jouw eigen keuzes. Dit is vaak lastig omdat je bang bent om je ouders teleur te stellen, afgewezen te worden en niet aan verwachtingen te voldoen. Die (schuld)gevoelens die je dan ervaart, heb je dan te toetsen of te dragen. Vandaar uit kun je zelf kiezen welke normen en waarden van jouw familie jij wil blijven gebruiken en welke je wil loslaten. Er ontstaat ruimte om jouw eigen weg te kiezen, zoals jij wilt zijn, met jouw partner, jouw werk en jouw dromen.

Vond je dit artikel interessant? Dan wil je misschien ook lezen:

Geschreven door: Anouk Damen

Meditatiegroep Amersfoort