Home | Blog | Opmerkelijk: je komt pas in actie als het kwaad is geschied

Opmerkelijk: Je komt pas in actie als het kwaad is geschied

Ik hecht veel waarde aan mijn mentale en fysieke gezondheid. Vol energie, lekker in je vel zitten geeft een goed gevoel. Ik vind het leuk me hierin te verdiepen. Zo las ik afgelopen week weer een goed boek – OERsterk van Richart de Leth – waarin hij schrijft over de invloed van de psyche, voeding, beweging en ontspanning op onze gezondheid.

Wat me triggerde is zijn geloof in een preventieve aanpak wat betreft onze gezondheidszorg. Zo beschrijft hij onder andere de opmerkelijkheid van het fenomeen ‘zieken’huizen: een plek waar we mensen genezen van ziekte. Een volledig (bewust of onbewust) ingebakken fenomeen in ons zorgsysteem waarbij we pas in actie komen wanneer het kwaad al geschied is. Hoe logisch is dat eigenlijk? Waarom, schrijft hij, zouden er geen ‘gezond’huizen zijn waar we zorgen dat mensen gezond blijven? Zo waar wat mij betreft.

Die curatieve aanpak in de gezondheidszorg, herken ik ook als het gaat over het werken aan onze mentale gezondheid. Ik zie regelmatig dat mensen waarmee ik werk, bewust of onbewust, zich pas ‘melden’ op het moment dat ze al daadwerkelijk zijn vastgelopen in hun werk of privéleven. Ze gaan naar zichzelf kijken op het moment dat er iets gefixed moet worden.

Wat maakt dat het pas belangrijk voor je wordt te weten wie je bent, wanneer je een slechte relatie hebt met je manager of collega? Wanneer je relatie op de klippen is gelopen? Wanneer je na jaren zwoegen niet de zo gewenste carrièrestap mag maken? Wanneer je bedrijf geen succes is geworden?

Ik begrijp dat mensen vaak pas uit noodzaak in beweging komen. Maar ik geloof dat preventief met je mentale gezondheid aan de slag gaan zoveel meerwaarde kan bieden in je leven. Naast dat het leuk is om bewuster te worden, ben je proactief aan het investeren in een veerkrachtigere mindset. Waardoor je het beste uit jezelf haalt en beter omgaat met uitdagingen in je leven.

Geschreven door: Jeffrey Zwinkels

Vond je dit artikel interessant? Dan wil je misschien ook lezen: