Home | Blog | Hoe werkt een familieopstelling?

Hoe werkt een familieopstelling?

In onze vorige blog ‘wat is een familiesysteem’ heb je kunnen lezen dat iedereen onderdeel is van een familiesysteem en daar bewust of onbewust door wordt beïnvloed in zijn huidige leven. Vaak zijn (hardnekkige) belemmerende patronen terug te voeren naar een verstoring in het familiesysteem. In deze blog gaan we verder in op hoe een familie-systeemopstelling precies werkt.

Hoe werkt een familieopstelling?

Tijdens een individuele familie/systeemopstelling wordt vaak gebruik gemaakt van blokken of poppetjes, die jouw systeem en vraagstuk representeren. Dit wordt ook wel een tafelopstelling genoemd. Aan de hand van jouw vraag wordt een opstelling uitgezet. Jij als inbrenger kiest representanten (poppetjes) voor alle personen en elementen binnen het systeem. Vervolgens plaats je deze intuïtief in de ruimte of op de tafel. Als opstellingbegeleider voel je intuïtief mee met de energie van de representanten die worden neergezet op de tafel of in de ruimte. Hierdoor wordt de verstoring in jouw systeem zicht -en voelbaar. Van daaruit wordt onderzocht wat er nodig is om de harmonie in het systeem weer te herstellen. Denk bijvoorbeeld aan het erkennen van bepaalde gebeurtenissen. Als er weer harmonie in het systeem is gekomen, dan wordt de opstelling afgerond.

‘The Greater Soul moves in only one direction, and that is to bring into union that which has been made separate’
– Bert Hellinger, grondlegger van systemisch werken

Diepgaande inzichten

Familieopstellingen werken door op een diepere laag in je systeem, namelijk op systemisch niveau. Dat is een dieper niveau in jezelf dan op cognitief level. Het mooie hiervan is dat je de inzichten en veranderingen niet alleen ‘met je hoofd begrijpt’ (wat tevens waardevol is), maar dat de veranderingen ook zicht -en voelbaar worden. Je gaat de veranderingen in je lijf ervaren en doorwerking ervan terug zien in je leven.

Genogram

Voordat een familie/systeemopstelling wordt uitgezet, kan een genogram-sessie (getekende weergave van jouw familiesysteem) helpen om op cognitief niveau te begrijpen waar de verstoring(en) in jouw leven in relatie tot jouw familiesysteem vandaan komen. Vervolgens kan deze verstoring tijdens een familie/systeemopstelling (voor jou) hersteld worden.

‘Men hoeft de wereld niet te begrijpen, met moet alleen zijn plaats erin weten te vinden’
– Albert Einstein

Wat levert het op?

Een genogram-sessie levert in combinatie met een familieopstelling meer bewustwording op van -en over je systeem van herkomst. Je herstelt de belemmerende patronen in je leven en daardoor ervaar je meer persoonlijke kracht, innerlijke rust en verbinding met jezelf en anderen.

Lieve groet,

Jeffrey

Blijf op de hoogte