Home | Blog | Hoeveel vrijheid ervaar jij nog in je leven?

Hoeveel vrijheid ervaar jij nog in je leven?

Laatst sprak ik met iemand over mijn stiekeme behoefte aan een rustig, vrij en eenvoudig leven in een knus huisje bij het bos. Ik kreeg de gouden tip om het boek ‘Weg ermee’ van ex-presentator Dennis Storm te lezen.

Dennis beschrijft hoe we als koopzieke consumenten voortdurend streven naar meer, beter en mooier. Om hem te citeren: ‘We zijn collectief verslaafd aan maximaliseren. We willen een overvolle agenda, gezond en slank blijven maar ook zo veel mogelijk eten, voor eeuwig jong blijven maar ook ouder dan alle mensen voor ons worden, we willen fulltime werken én de allerleukste baan op aarde hebben én reizen én een nieuwe auto kopen én een maximale hypotheek voor een zo groot mogelijk huis binnenslepen. Oja, en kinderen. Die willen we er dan vaak ook nog wel, mits het uitkomt natuurlijk.’

Met deze collectieve verslaving aan maximalisatie creëren we het tegenovergestelde van wat we eigenlijk zouden willen. We verlangen naar rust en vrijheid, maar maken keuzes die ons juist vast zetten. Om nog maar niet te spreken over het effect van alle troep die we denken nodig te hebben, waarmee we onze aarde flink aan het verzieken zijn.

Als ik naar de cijfers kijk, dan vraag ik me sterk af in hoeverre de economische groei die we met z’n allen najagen, juist is. De welvaart stijgt dan wel, maar het welzijn daalt: 1 miljoen mensen in Nederland slikken antidepressiva, 1 op de 6/7 medewerkers loopt met stress -en burn-out klachten rond, we lijden massaal aan overgewicht en chronische ziektes en worden steeds eerder in ons leven ziek (om vervolgens met medicijnen en een lagere kwaliteit van leven, wel weer ouder te worden). Hoe vrij ben je als je lijdt, vraag ik me dan af?

Ik maak ook onderdeel uit van dit koopzieke ‘systeem’. Ook ik kickte op een lekker ruim appartement. Die mooiere auto en een extra paar schoenen. Maar ergens voelde ik gelukkig ook dat de consequenties daarvan m’n vrijheid beperkte. Als ik naar de mensen kijk die ik coach, dan zie ik bijna iedereen worstelen met gedrag dat tot werkdruk, stress en een disbalans in werk-privé leiden. En allemaal hebben ze een diepe behoefte aan meer rust en vrijheid. Interessant toch dat we met ons gedrag het tegenovergestelde creëren van onze werkelijke behoeftes? ?

Dennis pleit in zijn boek voor ‘minimalisme’: je leven terugbrengen naar de essentie. Jezelf vrij spelen door je lasten laag te houden en niet meer te consumeren dan je eigenlijk nodig hebt. En daar kan ik me helemaal in vinden. Ik ben het experiment aan het aangaan, zodat ik nog meer vrijheid kan creëren in mijn leven.

En hoe is dat voor jou? In hoeverre voel jij je vrij in jouw leven? In hoeverre vervul jij je werkelijke, diepe behoeftes? Ik gun het je om daar voor jezelf eens naar te kijken.

Geschreven door: Jeffrey Zwinkels