Home | Blog | Hoe vaak per dag ervaar jij passie in je werk?

Hoe vaak per dag ervaar jij passie in je werk?

Passie in je werk ervaren. Misschien herken je het wel of juist helemaal niet. Wat is passie eigenlijk? En hoe weet ik wat mijn passie is? Met zulke vragen komen regelmatig bij ons coachees binnen. Soms vinden ze hun werk ‘wel leuk’ en soms ook helemaal niet. Maar als jij jouw werk ‘wel leuk’ vindt, ervaar je dat dan ook als passie?

Hulpvragen om je passie te vinden

Als je wilt weten of je passie in je werk ervaart, dan kun je een eerste indicatie krijgen door te onderzoeken van welke werkzaamheden je energie krijgt. Van welke werkzaamheden gaat de energie in je lijf stromen? Beantwoord ook de volgende vragen:
  • Waar gaat je hart sneller van kloppen?
  • Waar word je blij van?
  • Wat kan je uren doen, waar je zo in opgaat, dat je de tijd helemaal uit het oog verliest?
  • Waar voel je van binnen twinkelingen of een vlammetje van AAN gaan als je er over praat?
  • Naar welke onderwerpen voel je dat je er naartoe wordt getrokken? Kun je je oneindig in verdiepen?

Valkuilen bij je passie vinden

Valkuilen die ik vaak zie bij mensen is dat ze denken dat ze een passie ‘moeten’ vinden. Of dat ze ‘één’ passie moeten hebben. Of dat die passie die je nu vindt, ‘het’ moet zijn wat je ‘voor de rest van je leven’ blijft doen. Toen ik jong was, was mijn grootste passie hockey. Ik vond dat het allerbelangrijkste wat er was. Ik stond bijna zeven dagen per week op het hockeyveld en haalde daar ongelooflijke veel plezier uit. Als de wedstrijd was afgelopen, dan verheugde ik me alweer op de week erna omdat dan de volgende wedstrijd zou zijn. Hockey was echt mijn passie en dat is het zeker een jaar of 20 geweest. Maar het leven is veranderlijk en zo was ik ook. Hoewel ik nog steeds van de sport houd, verloor ik op een gegeven moment het enthousiasme voor het spelletje. Het was tijd voor iets nieuws.

Mag jou passie zich ontwikkelen?

En dat nieuws, had ik eigenlijk een aantal jaar daarvoor al ontdekt. Iets waar eigenlijk altijd al nieuwsgierigheid van mij naar uitging, maar waar ik nog niet eerder zoveel toewijding voor had gevoeld: persoonlijke ontwikkeling. Langzamerhand begon die drang in mij steeds sterker te worden, het vlammetje begon steeds sterker te branden en voordat ik het wist begon ik steeds meer keuzes te maken die in lijn lagen met deze passie. Groeien als mens, (nieuwe, gezondere) leefstijl keuzes maken, boeken lezen, cursussen volgen; ik ging op onderzoek uit. Ik voelde dat ik daar zoveel mogelijk van m’n energie aan wilde besteden. M’n hart ging er sneller van kloppen. En dat doet het nog steeds. Maar ook binnen dit interesse gebied zijn ontzettend veel verschillende invalshoeken, dus hoewel deze passie op hoofdlijnen helder is – ben ik hierbinnen ook weer zoekende geweest. Maar door te doen, te onderzoeken en te ervaren waar ik het meest blij van word, heb ik hierbinnen ook steeds meer mijn richting gevonden. Zal dit voor altijd zo blijven? Ik weet het niet, ik weet wel dat ik door-ontwikkel en dat ook mijn passie zich daarom ook kan door-ontwikkelen. En voor mij is dat prima. Herken je dat, dat je op zoek bent naar wat ‘het’ is?

Wat kun je nu doen?

Als je gelooft dat “het ideale plaatje” in de toekomst ligt, dan blijf je streven naar je geluk vinden in de toekomst en ben je dus ontevreden met waar je nu bent. Terwijl geluk en je passie ook al te vinden is in het hier en nu. In het nu heb je invloed. In het nu kun je al keuzes maken. Ik heb ervaren dat het voor mij werkt om te kiezen voor waar ik nu energie voor voel, nu blij van word en dat vlammetje te volgen. En van daaruit te vertrouwen, dat ik vanzelf kom of ben waar ik volgens mijn hoofd ‘moet’ zijn. Dus wat kun jij nu al doen, in je huidige leven of je huidige baan om meer passie te ervaren? Misschien kun je aangeven dat je meer wilt samenwerken als je daar blij van word, of meer van bepaalde werkzaamheden naar je toetrekken? Of nu al een nieuwe cursus doen?
“You can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future. – Steve Jobs –

Connecting the dots

En misschien ken je het verhaal van Steve Jobs over “connecting the dots”. Toen Steve Jobs vroegtijdig stopte met studeren, besloot hij om kalligrafie-lessen te volgen. Het lag niet voor de hand dat hij daarmee iets ging bereiken, maar hij volgde het vlammetje in zichzelf. En tien jaar later toen hij de eerste Mac computer ontwikkelde, begreep hij waarom. Door het volgen van deze lessen, verzon hij om in de computer verschillende lettertypes toe te voegen. Daarom kennen we op de dag van vandaag verschillende typografieën. Hij had dit nooit kunnen verzinnen – looking forward. Maar “looking backwards” was het eenvoudig om te begrijpen waarom hij ooit die les had gedaan. Bekijk hier dit filmpje van 2 minuten ter inspiratie.

Groet,

Anouk

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van je passie? Bekijk dan eens wat wij met purpose coaching voor jou kunnen betekenen.

Blijf op de hoogte