Home | Blog | Elke keer dat jij je telefoon pakt, train je jouw brein om zichzelf regelmatig af te leiden

Afgelopen woensdag was ik naar een voorstelling van Lavinia Meijer. Als je het mij vraag een van Nederlands grootste talenten binnen de muziek. Ze is 35 jaar en een waanzinnige harpiste. Ik zie ik haar als een kunstenares die in haar muziek persoonlijke verhalen en kunst verweeft, die zich verwondert en haar muziek innoveert door met verschillende artiesten samen te werken.

De voorstelling

Toen de voorstelling begon realiseerde ik me hoe lang geleden het was dat ik naar een muziekvoorstelling was. Gewoon 1,5 uur stil zitten. Niet praten. Alleen kijken en luisteren. Ze begon met een prachtig nummer. Vol verwondering was ik naar haar vingers aan het kijken die vliegensvlug over de harp schoven. Terwijl ik daar zat merkte ik op dat er regelmatig een signaal van onrust door mijn lijf schoot. Afleiding. Even vertragen: Wat voor signaal is dat?

Verslaafd aan m’n telefoon

Ik besefte me dat de onbewuste verslaving in mezelf om mijn telefoon riep. Dit signaal verstoorde mijn focus. Nog aantal keer merkte ik die signalen in mezelf op. Dit is dus wat er continu gebeurt, dacht ik. Mijn lichaam en geest zijn zo gewend aan regelmatige afleiding, dat ik impulsen krijg om dat zelfde signaal te voeden. Iets wat ik, als ik tv kijk, waarschijnlijk onbewust ook doe. Gelukkig speelde Lavinia Meijer zo betoverend mooi, dat ik gedurende de voorstelling helemaal in haar muziek gezogen werd.

Mijn inzicht van de dag

Wat ik me daarna wel besefte was het volgende. Elke keer als ik mijn telefoon pak op het moment dat ik dat impuls voel, dan train ik onbewust mijn brein om me regelmatig te laten afleiden. Om niet te focussen. Ik creëer zelf de gewoonte van een onrustig brein en onrustig lijf. Het effect: moeite met focussen tijdens werk, effectieve keuzes maken en dicht bij mezelf te blijven. Daar waar in meditatie ik mezelf train om juist te focussen en met niet te laten afleiden. Dat heft elkaar zo lekker op, dacht ik ;).

Train focussen in je dagelijks leven

Mijn les van die dag: de kunst is om focus te blijven trainen. Niet alleen als ik mediteer. Maar juist in mijn dagelijks leven. Vooral in mijn dagelijks leven. Want daar gebeurt het. Door continu bewust te zijn van dat signaal in m’n lijf, dat mijn telefoon wil pakken, dat Linkedin of Facebook wil checken. De kunst is om in die momenten, net zoals tijdens het concert van Lavinia Meijer, dat signaal waar te nemen en mijn aandacht weer terug te brengen bij waar ik mee bezig was. Zodat ik kon genieten van het moment. Van haar prachtige muziek. Precies wat ik oefen in een meditatie, beoefende ik nu tijdens haar concert. Dus dat is mijn tip. Want nu ontwikkel ik pas echt meer focus in mezelf en bereik ik ook het effect wat ik wil.

Want met meer focus geniet ik meer van het moment én behaal ik in mijn werk meer resultaat! Jij ook? Ik nodig je uit om daar vanaf nu gedurende dag eens regelmatig op te letten!

Vond je dit artikel interessant? Dan wil je misschien ook lezen:

Geschreven door: Anouk Damen

Photo by Alottofme