Home | Blog | Durf je dat stuk van je leven aan te kijken, waar je liever voor wegloopt?

Misschien ken je het wel, dat stukje van je leven waarvan je liever wil dat het anders is. Of heb je iets meegemaakt in je leven, waarvan je liever wil dat het anders was gelopen. Iets waar je toen geen invloed op had. Een scheiding van je ouders, een afwezige vader of moeder, adoptie, een ongeluk, een overlijden of gepest worden op school. Mogelijk voel je je daarin anders en alleen, of ervaar je daarvoor schaamte en schuld. Hoe confronterend het ook is, toch is dit onderdeel van jouw leven: jouw lot. Durf jij dat stukje van jouw eigen levenslot aan te kijken en accepteren of is het iets waar je liever voor wegloopt?

‘Bang voor de beerput die opengaat’

Het aankijken van dat stukje in je leven waar je liever voor wegloopt, vraagt moed. Veel mensen die ik coach geven aan dat ze bang zijn om er naar te kijken. ‘Bang voor de beerput die open gaat.’ En dat kan ik me voorstellen. Je kunt ook iets meegemaakt hebben dat pijn doet. En soms is je beleving vooraf groter dan de werkelijkheid. Dat komt doordat je emoties die je als kind hebt opgedaan, als volwassen groter ervaart dan dat ze zijn als je er vanuit een volwassen-bril naar kijkt. Dat neemt niet weg dat je de emoties die loskomen als pijnlijk en zwaar kunt ervaren. Toch hoor ik mijn coachees daarna vaak zeggen dat ze ‘blij zijn dat het eruit is’ en dat ze ‘opgelucht zijn’.

Als je wegkijkt van je eigen levenslot

Systemisch gezien is het belangrijk om jouw eigen levenslot aan te kijken en te aanvaarden. Als jij de schaduwkanten van jouw leven niet aankijkt, dan belemmer jij jezelf mogelijk onbewust in dat wat je wil bereiken of in wie je wilt zijn. Die opgehoopte onverwerkte emoties, blokkeren je weg. Misschien ervaar je daardoor nu een leegte in jezelf, voel je je soms eenzaam, ervaar je schuld naar je familie, lukt het je niet om een relatie te hebben, kom je regelmatig in conflict met een collega of loop je vast in je eigen bedrijf. Vaak is het onbewust makkelijker om weg te kijken van je eigen leven en je te richten op andermans leven.

Liever verlicht je andermans leven

Soms dragen we onbewust liever het levenslot van een ander, dan die van onszelf. Als jij als kind je ouders pijn hebt zien lijden, heb je mogelijk onbewust geholpen om de pijn en het lot van jouw ouders te dragen. Mogelijk wil jij je ouders niet tot last zijn, tevreden stellen of voor ze zorgen. Als je dat niet doet, voel je je schuldig. Als kind denk je onbewust dat jij het levenslot van jouw ouder kan verzachten. Dit is systemisch per definitie onmogelijk: jij kunt niet het lot dragen dat niet van jou is. Ook al doe je dit als kind uit liefde voor jouw ouders, en mogelijk doe je dat nu nog steeds. Het effect hiervan is nu dat zowel jij als kind, als jouw ouder die ‘gered’ wordt, verzwakt.

Kracht door aanvaarding van jouw levenslot

Als je naar jezelf en jouw familiesysteem kijkt, dan is het belangrijk te beseffen dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen lot. Dus jij voor die van jou en jouw ouders, broers en zussen voor die van hen. Als jij de moed hebt om je eigen schuldgevoelens en jouw eigen levenslot te aanvaarden, dan blijkt uit ervaring dat je meer kracht en vertrouwen in jezelf ontwikkelt. Je eigen levenslot aanvaarden betekent dat je durft te kijken naar dat wat er niet is of was in je leven – hoe pijnlijk dat soms ook is – maar ook aanvaarden wat er wél is. Ben jij dankbaar voor dat wat je wel gekregen hebt in jouw leven en van jouw ouders? En kun je dat ontvangen? Want ook door te ontvangen ontwikkel jij jouw kracht.

Vond je dit artikel interessant? Dan wil je misschien ook lezen:

Geschreven door: Anouk Damen