Boekentip: ‘Boeddhisme in alle eenvoud’

Nadat ik voor het eerst gemediteerd had, raakte ik nieuwsgierig in het Boeddhisme. Ik vond dit boek via internet en was direct verkocht. Alleen al het lezen van het boek maakte me rustig. Ik merkte dat ik er zoveel helderheid en zelfinzicht uithaalde, dat ik het boek er nog steeds regelmatig bij pak om een bladzijde in te lezen. Gekscherend noemde Jeffrey en ik het boek ook wel eens onze bijbel. Hoewel na het lezen van de boeken van Ekhart Tolle, we er nieuwe bijbels hadden bijgekregen ;)

Toegankelijk en anekdotisch

Het boek is op een toegankelijke manier geschreven en laat je op een laagdrempelige wijze kennismaken met het boeddhisme. De schrijver gaat uit van de basis van de boeddhistische leer, dus zonder religieuze aspecten. Met herkenbare voorbeelden en levensvragen spreekt de schrijver tot de verbeelding. Dat maakt het boek zowel leuk om lezen als concreet. De abstracte boeddhistische filosofie wordt aan de hand van anekdotische verhalen en voorbeelden herkenbaar en begrijpelijk.

‘Een inspirerend boek dat je op een andere manier naar jezelf laat kijken.’

De kern van het Boeddhisme

Alleen op het einde van het boek doet de schrijver een beroep op jouw filosofische denkvermogen om te begrijpen wat hij bedoelt. De kern van het boeddhisme is de realiteit zien, zoals die is. Vanuit het hier en nu. Dat betekent dat je door een zuivere bril kijkt in plaats van een gekleurde. Met jouw gekleurde projecteer je jouw denkbeelden en oordelen onbewust op de realiteit. Daardoor zie je de realiteit niet zoals die in feite is, je ziet deze namelijk gekleurd. Het Boeddhisme gaat over zuiver zien. Dus zonder oordelen. Het heeft mij op een andere manier naar de wereld en mezelf doen kijken. Wat me verder aansprak was dat de boeddhistische leer gaat uit van het ontdekken van jouw eigen waarheid en dat ze uitgaan van jouw eigen verantwoordelijkheid. Daarom sluit het boek ook mooi aan voor als je jezelf wilt ontwikkelen in bewustwording en persoonlijk leiderschap!

Ik wens je veel leesplezier!

Groet,

Anouk

Wil je meer leren over het Boeddhisme?

Na het lezen van het boek ben ik naar Nepal gegaan om in een Boeddhistische klooster een meditatiecursus te volgen. Daarna heb ik diverse meditatieopleidingen gedaan. Onder andere in het Tibetaans Boeddhisme. Inmiddels heb ik door de diverse leraren mijn eigen visie ontwikkeld op meditatie en spirituele ontwikkeling – waarbij ik de boeddhistische filosofie met liefde in acht neem.

Vond je dit artikel interessant en wil je meer leren over meditatie en bewustzijn? Kijk dan eens of mijn cursus iets voor jou is.

Blijf op de hoogte