Home | Blog | Wat is mediteren?

Wat is mediteren?

Regelmatig hoor ik deze vraag voorbij komen. Heel begrijpelijk want als je het nog nooit gedaan hebt is het moeilijk om daar een beeld over te vormen. Voor sommige mensen is de associatie dat mediteren iets zweverigs is. Doordat steeds meer mensen het proberen, heb ik de indruk dat het beeld daarvan aan het veranderen is. Een mooie ontwikkeling wat mij betreft. Desalniettemin vond ik het de moeite waard om wat onderzoek te doen om meditatie te definiëren. Want om met een eenduidig antwoord een helder beeld te geven (vooral aan iemand die meditatie nog niet heeft ervaren) is nog niet zo makkelijk merkte ik. Hiervoor ben ik gaan kijken in de oorsprong van meditatie in het boeddhisme en naar de beschrijving van een wetenschapper uit onze moderne tijd.

Mediteren is als sport, maar dan voor je brein

Wetenschapper en schrijver Steven Laureys beschrijft meditatie als een overkoepelend begrip. Hij vergelijkt meditatie met sport en dat vind ik een treffende metafoor: ‘Meditatie is zoals sport maar dan voor je brein’. Met sport trainen we onze spieren in ons lichaam. Meditatie is net zoals sport een overkoepelend begrip. Mediteren kun je dus eigenlijk zien als ‘sport’, maar dan om je hersenen te trainen.

Voorkeur voor meditatievormen

En net zoals je binnen sport verschillende vormen hebt, denk aan: honkbal, voetbal, wielrennen, hockey of zwemmen, zo heb je binnen meditatie ook verschillende vormen. Denk aan: ademhalingsmeditatie, mindfulnessmeditatie, thema-meditatie of visualisatie. Dat maakt het ook lastig om een eenduidige beschrijving te geven, omdat bij de verschillende vormen ook (net als bij sport) andere doeleinden of technieken gebruikt. En net zoals jij waarschijnlijk een voorkeur hebt voor een bepaalde sport, zo kun je ook een voorkeur hebben voor bepaalde meditatievormen.

Meditatie in het Boeddhisme

Tijdens een workshop in het Tibetaans Boeddhistische Maitreya Instituut, leerde ik dat het Tibetaanse woord voor mediteren ‘gom’ is: dat (ge-)wennen betekent. Dit komt omdat je met meditatie jezelf een positieve en realistische houding aanwent. Boeddhisten beschrijven meditatie ook als een manier om je geest te leren kennen en aan je geluk te werken. Dit doe je door jezelf te onderzoeken. Je kunt het daarom ook zien als een vorm van zelfonderzoek. Die uitleg gebruik ik ook graag. Je gaat als het ware je eigen binnenwereld onderzoeken: wat ervaar ik in mijn lichaam? Welke gevoelens en emoties voel ik? Welke gedachten heb ik? Is het waar wat ik denk? Welke neigingen ervaar ik in mezelf om te reageren op triggers en situaties? En wie ben ik eigenlijk in essentie? Doordat je steeds bewuster wordt hoe je in elkaar zit en wie je werkelijk bent – groeit je bewustzijn.

Mijn conclusie

Al samenvattend, kom ik tot de volgende conclusie: mediteren is een manier om jezelf te onderzoeken, je brein te trainen en je geest gezond/gelukkig te houden. Wil je meer weten over wat voor vormen er zijn? lees dan: 10 verschillende meditatievormen, 4 technieken. Ontdek wat bij je past.

Veel meditatieplezier!

Anouk

Vond je dit artikel interessant en wil je meer leren over meditatie en bewustzijn? Kijk dan eens of mijn cursus iets voor jou is.

Blijf op de hoogte