Home | Blog | Waarom Google investeert in mindfulness

Waarom Google investeert in mindfulness

Vooruitstrevende bedrijven, zoals een Google, investeren volop in mindfulness. Google heeft daarvoor al ruim tien jaar geleden een interne rol gecreëerd ‘Head of Mindfulness Training’ en eigen Mindfulness programma’s ontwikkeld. Waarom investeert Google in mindfulness?

Mindfulness programma’s van Google

Chade-Meng Tan’s is ‘Head of mindfulness training’ bij Google. Inderdaad: ze hebben hier een ‘Head of Mindfulness training’! Zijn rol binnen Google is (vrij vertaald) om de geest van mensen te verlichten, harten te openen en wereld vrede te creëren. [1] Google heeft meer dan 12 mindfulness programma’s voor zijn medewerkers ontwikkeld. Ook mensen buiten Google kunnen deelnemen aan dit programma. Het populairste programma bestaat al sinds 2007 en heet ‘Search insight yourself’. Al duizenden deelnemers hebben hieraan meegedaan.

Waarom Google investeert in mindfulnessprogramma’s

Volgens Chade-Meng Tan staan Google en andere technologiebedrijven in Silicon Valley open voor mindfulness, omdat ze de voorhoede van verandering en innovatie willen zijn. Google is van mening dat mindfulnessprogramma’s een positieve impact hebben op de medewerkers en hun productiviteit. Mindfulness helpt hun medewerkers om emotionele intelligentie aan te leren. Hierdoor leren hun professionals de motivaties van hun collega’s beter begrijpen.Ook vergroot mindfulness de veerkracht tegen stress, verbetert de mentale focus en maakt het hun mensen meer succesvol. [2]

“Also if you treat everybody with kindness, they’ll like you even if they don’t really know why.
And if they like you, they want to help you succeed. So it’s good for your soul and it’s good for your career.”
– Chade-Meng Tan in The Guardian –

Kritische geluiden

Ook lees ik af en toe kritische verhalen rondom dergelijke ontwikkelingen in grote bedrijven, zoals een artikel in het NRC van 13 januari 2020[3]. Want in hoeverre wordt mindfulness hier nu ingezet als kort termijn middel? Om vooral mensen productiever te laten zijn binnen een ‘ongezond’ werkklimaat zonder dat het systeem daarvoor hoeft mee te veranderen? En terecht punt wat mij betreft om aandacht voor te hebben. Want in hoeverre is het systeem waarin we leven op dit moment gezond? Of is werkklimaat binnen jouw organisatiesysteem gezond? Als je niet op past wordt mindfulness anders uitsluitend ingezet als symptoombestrijding. Een pleister op de stress-wond. Terwijl de (mede)oorzaak van de – in dit geval stressklachten – niet aangepakt. Hierin mist wat mij betreft een belangrijk aspect van mindfulness, namelijk: bewustzijnsontwikkeling en oprechte compassie voor de mens.

Mijn visie

Ik ben er daarom voorstander van dat mindfulness, naast de genoemde vitaliteit en productiviteit voordelen, ook wordt ingezet met de intentie om het bewustzijn van – in dit geval – je medewerkers of managers te ontwikkelen. Het ontwikkelen van bewustzijn is hoe het vanuit het Boeddhisme in essentie ook ooit bedoeld is. Zo kun je mindfulness (en meditatie) in combinatie met coaching inzetten om het vermogen tot zelfreflectie, zelfbewustzijn en zelfleiderschap van managers en medewerkers te ontwikkelen. Bewuste leidinggevende en professionals maken keuzes die een positieve impact hebben op zowel individueel niveau als op het grotere geheel. En die dus ook staan voor een gezond werkklimaat.

Met een mindfulle groet,

Anouk

[1] The Guardian, ‘Google’s head of mindfulness: ‘goodness is good for business’, 14 mei 2014

[2]Harvard business review, ‘Why Google, Target and Gerneral Mill are investing in Mindfulness’, 28 december 2015

[3] Nrc, ‘Mindfulness consumenten weten echt wel wat ze doen’, 13 januari 2020.

Ben je op zoek naar een (op maat gemaakt) meditatie of mindfulness programma voor jouw bedrijf? Bekijk dan hier wat wij daarin kunnen betekenen.

Blijf op de hoogte