Home | Blog | RET: Rationeel Emotieve Therapie

RET: Rationeel Emotieve Therapie

RET is een manier waarmee je leert omgaan met negatieve gedachtenpatronen en stress. RET streeft naar realistisch denken, niet positief. Nare gevoelens mogen er gewoon zijn. Het doel is je prettiger voelen en effectief te handelen. Dit doe je door de waarheid van de gedachten te onderzoeken door jezelf vragen te stellen en te checken of jouw gedachten overeenkomen met de werkelijkheid.

RET gaat uit van twee soorten gedachten:

 1. helpende gedachten en
 2. stress-verhogende of belemmerende gedachten.

Belemmerende gedachten geven een onprettig gevoel of zorgen voor stress. Belemmerende gedachten zijn bijvoorbeeld: oordelen over jezelf, anderen of omgeving, (onjuiste) aannames en conclusies, belemmerende overtuigingen, excuses.

Helpende gedachten zijn gedachten die bijdragen je doelen te bereiken, behoeftes te vervullen en je goed te voelen.

RET leert je de triggers van stress en je automatische reactie daarop herkennen en de effectiviteit van jouw gedachten te toetsen. Niet de situatie roept de stress op, maar jouw gedachten óver de situatie roepen stress op. Hierdoor leer je beter met stress of lastige gevoelens omgaan. Dit leerproces gaat stap voor stap en vraagt dus om oefening. Door regelmatig te onderzoeken of je gedachten overeenkomen met de werkelijkheid kun je piekeren verminderen en een andere kijk (en daarmee ook andere gevoelens en handelingen) ervaren in je leven.

Hoe werkt het?

Vul eerst de linker kolom in: “belemmerende gedachten”.  Als je alle vijf G’s (Gebeurtenis, Gedachte, Gevoel, Gedrag, Gevolg) hebt ingevuld, beschrijf je jouw onderliggende behoefte in die situatie. Wat wil je eigenlijk diep vanbinnen? Waar verlang je naar? Vervolgens vul je de rechterkolom in, waarbij je jouw belemmerende gedachtenpatroon gaat ombuigen naar een realistisch gedachtenpatroon.

 Stap 1: Belemmerende gedachten leren herkennen

Deze signalen helpen jou herkennen dat je een belemmerende gedachte hebt:

 1. Als de gedachte je stresslevel verhoogt/je energielevel verlaagt.
 2. Je door jouw gedachten of gedrag onbewust wordt belemmerd in het vervullen van je behoeften of verlangens (wat je wilt).
 3. Er zit een overdrijving in je gedachten “jij bent altijd te laat” of “ik doe het nooit goed” of “het is allemaal zijn schuld’.
 4. Woorden zoals moeten, hopen, of altijd, nooit, alles, niets.
 5. (Heftige) emotionele reacties die buiten proportioneel zijn in relatie tot de gebeurtenis.

Stap 2: Zelfonderzoek
Daag jezelf uit! Zet je gedachten op papier en onderzoek ze op hun waarheid.

 • Welke aannames doe ik?
 • Welke onjuiste conclusies trek ik?
 • Is het waar wat ik denk?
 • Weet ik 100% zeker dat het zo is? En kan ik dat ook 100% zeker weten?
 • Hoe weet ik dat dan?

Stap 3: Ombuigen (hulp bij invullen nieuwe denkpatroon)

 • Is er een andere interpretatie mogelijk?
 • Hoe zou ik me willen voelen?
 • Welke gedacht zou me dat gevoel geven?
 • Helpt deze gedachte me te bereiken wat ik wil?
 • Welke gedachte zou wel helpen

Download hier de invulformat met een voorbeeld. Heb je vragen over de oefening of extra begeleiding nodig, stuur dan een mailtje naar anouk@anoukdamen.com.

Veel oefenplezier!

Anouk

Bron: Handboek Coaching voor stress- en burn-out. RET is een methode die is ontwikkeld door Albert Ellis. RET is een vorm van cognitieve gedragstherapie.

Misschien vind je dit ook interessant?