Home | Blog | Mindfulness in secundaire arbeidsvoorwaarden

Waarom je Meditatie- & Mindfulness-cursussen als secundaire arbeidsvoorwaarden wilt aanbieden

In de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat steeds meer organisaties zich bewust worden van de noodzaak om te investeren in de gezondheid en de ontwikkeling van hun medewerkers. Een mooie en wat mij betreft ook een noodzakelijk ontwikkeling. De aandacht om hierin te investeren zie ik ook terug in aan het aanbod van arbeidsvoorwaarden: denk aan een opleidingsbudget of een fitnessabonnement. Anno 2020 mag wat mij betreft meditatie & mindfulness aan je secundaire arbeidsvoorwaarden worden toegevoegd. Hieronder lees je waarom.

Aandacht voor fysieke gezondheid is “normaal”

De meeste mensen en organisaties zijn zich bewust van de noodzaak om aandacht te hebben voor de fysieke gezondheid. Dit vinden we inmiddels ook ‘normaal’. Aandacht voor de fysieke gezondheid is bij mens en organisatie meestal bekend in de vorm van zorgen voor gezonde voeding en voldoende beweging en beweging. Dit zie ik ook steeds vaker terug komen in bekende secundaire arbeidsvoorwaarden zoals: een bedrijfskantine met bewuste voeding, een fruitmand bij de automaat, een fitnessabonnement, een eigen bedrijfsfitness, een fietsplan en soms zelfs een bedrijfsmasseur.

De noodzaak voor aandacht voor mentale gezondheid

Dat ook aandacht voor mentale gezondheid noodzakelijk en gewenst is, blijkt wel uit de toename van het aantal langdurige ziekte-verzuimcijfers van de afgelopen jaren met een psychische oorzaak zoals: stress, burn-outs, depressies of angstklachten.  Steeds meer mensen raken mentaal uitgeput en overprikkeld. Ook nu tijdens corona blijkt dat het aantal mentale klachten stijgt. ‘We zijn aan het overleven’. Baan- en toekomstonzekerheid, werk- en privé-balans die (voor een deel) moeilijker te hanteren is thuis. Uit onderzoek van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out bleek deze zomer dat er in Nederland naar schatting 4 miljoen verborgen burn-outs op de loer liggen.

Goede werkgever voor nieuwe en bestaande medewerkers

Als nieuwe medewerker zou ik (en ik vermoed ook anderen) kijken naar de mate waarin het bedrijf voor haar medewerkers zorgt en erin investeert. Hoe is de balans tussen resultaat- en mensgerichtheid? Is er aandacht voor vitaliteit, ontwikkeling en werkgeluk van mensen? En wat doet de organisatie daar concreet voor? Met secundaire arbeidsvoorwaarden kun je concreet laten zien wat jij voor jouw medewerkers op het gebied van fysieke en mentale vitaliteit betekent. Hiermee laat je zien dat je voor jouw medewerkers wilt zorgen en dat je de vitaliteit van jouw mensen belangrijk vindt. Zo zorg je goed voor je huidige professionals en ben je interessant voor de nieuwe!

Preventie ziekteverzuim

Ook vanuit financieel oogpunt is het gunstig om deze investering als organisatie te willen maken. Als HR-manager of directie van een organisatie is de businesscase volgens mij snel gemaakt, als je langdurige verzuimkosten zet tegen over preventiekosten. Een meditatie- of mindfulnesscursus of een coachtraject is nog altijd een stuk goedkoper dan één maand (of meer) verzuimkosten doorbetalen.

Het taboe op mentale gezondheid

Waarom gebeurt het dan niet? Zit er dan nog een taboe op? Hoewel ik het taboe langzamerhand zie verdwijnen, zie ik de vooroordelen nog regelmatig voorbij komen. Meditatie- of mindfulness is toch zweverig? Een verklaarbare gedachte, omdat sommigen meditatie met de ‘new age’ beweging uit de jaren ’70 van de vorige eeuw associëren. En die als zweverig bestempelen. Ook omdat in onze westerse cultuur ‘de ratio’ een prominentere positie heeft verkregen, dan ons gevoel. Inmiddels zie ik (gelukkig ;)) langzamerhand een verschuiving plaatsvinden. Dit merk ik in de gesprekken die ik heb met mijn coachees en deelnemers, maar ook bij bedrijven aan tafel. Bedrijven staan steeds voor meer meditatie & mindfulness open. Van bedrijven in de Consultancy- en IT-branche tot diverse overheden heb ik inmiddels mindfulness workshops verzorgd. En als je het mij vraagt is het tijd om het taboe helemaal te doorbreken!

Voorloper in vitaliteit

Wist je dat Google al sinds 2007 zijn eigen mindfulness programma aan zijn medewerkers aanbiedt? Voor een bedrijf als Google is vooruitstrevendheid belangrijk en wellicht herken je dat ook in jouw (overheids)organisatie? Met Meditatie & Mindfulness in je secundaire voorwaarden kun je een voorloper zijn in vitaliteit voor je professionals. Op dit moment zie ik mindfulness al af en toe in de arbeidsvoorwaarden voorbij komen, bijvoorbeeld bij: Philadelphia Zorg, Gemeente Amsterdam, Bol.com en het zijn er ongetwijfeld meer. En ook al wil je geen voorloper zijn, maar vooral goed voor je medewerkers zorgen dan is zo’n cursus een verrijking wat mij betreft nog steeds een verrijking van je aanbod.

Mijn visie: Waarom je meditatie- en mindfulness in je secundaire arbeidsvoorwaarden wilt opnemen

Ik geloof dat mentale fitheid en ontwikkeling nu en in de toekomst steeds belangrijker wordt. Ik verwacht daarom dat het over een aantal jaar net zo normaal is om meditatie- & mindfulnescursussen in je secundaire arbeidsvoorwaarden aan te bieden, als nu een fitnessabonnement is. Door dit in je arbeidsvoorwaarden mee te nemen, kun je concreet aan jouw (nieuwe) medewerkers laten blijken dat je mentale vitaliteit belangrijk vindt en wat je daarin voor hen betekent. Zo voorkom je mentale klachten en versterk je mentale capaciteiten zoals focus, zelfreflectie, zelfbewustzijn, empathie en effectieve keuzes maken.

Groet,

Anouk

Ben je op zoek naar een (op maat gemaakt) meditatie of mindfulness programma voor jouw bedrijf? Bekijk dan hier wat wij daarin kunnen betekenen.

Blijf op de hoogte