Home | Blog | Mijn Social Media dilemma – deel 1 (Instagram)

Mijn Social Media dilemma – deel 1 (Instagram)

Al een tijdje worstel ik met de vraag wat ik wil met mijn Instagram account. Wellicht is het je opgevallen dat ik al een langere periode wat minder deel en volg. Dat komt omdat ik aan het onderzoeken was, hoe minder actief zijn op Instagram voor mij werkt. En ik zal eerlijk zijn: dat werkt voor mij bevrijdend! Ik heb daarom besloten met Instagram te stoppen. Dit besluit ging niet zo eenvoudig. Omdat ik het een interessante kwestie vind waar ik enorm van heb geleerd, vind het leuk om jullie mee te nemen in mijn overwegingen. Wellicht herken je hier zelf ook wat in, waar je wat aan hebt?

Mijn sociale media dilemma

Ik bevond mezelf dus al langere tijd in een ‘social media dilemma’. En na het van de documentaire op Netflix wist ik zeker: ik wil hier iets mee en ga hier iets mee doen. Die keuze ging gepaard met innerlijke dialogen en een experiment. Eigenlijk was mijn hele kanaal vanaf het begin een experiment, want als ik niet was gaan ondernemen was ik niet op Instragam gegaan. Toch ben ik blij dat het heb geprobeerd, want nu kan ik vanuit mijn eigen ervaring een bewuste keuze maken. Daarom geloof ik in experimenten. Probeer, ervaar het zelf, leer en maak bewuste keuzes. Wat heb ik van mijn experiment geleerd?

Mijn Instagram Experiment

Dit zijn mijn bevindingen:

› Op Instagram heb ik in eerste instantie geprobeerd actief deel te nemen. Dat ging met vlagen met enthousiasme, maar ik vond het vaak vooral onrustig. Afgelopen maanden had ik Instagram al van mijn telefoon verwijderd en postte ik via Hootsuite. Hierdoor hoefde de app niet op mijn telefoon te staan. Dat scheelde.
› Je kunt via Hootsuite wel posten, maar geen berichten aanpassen. Klein nadeel. Ook voelt posten voor mij dan leeg en zielloos. Ik post iets, maar ik doe er verder niets mee. Terwijl ik wil ondernemen vanuit bezieling! Ik mis daarin mijn eigen energie en enthousiasme.
› Op Instagram ontvang ik sneller en meer likes dan op andere kanalen. Dat geeft dus regelmatig een ‘kickje’. Een aantal keer krijg ik klanten voor met name meditatielessen en stiltedagen.
Op Facebook krijg ik minder likes dan op Insta en verspreid over meerdere dagen. Maar ik ontvang wel aanmeldingen voor mijn meditatiecursussen en proeflessen.
› Op Linkedin krijg ik minder likes dan op Insta en verspreid over meerdere dagen. Maar ik ontvang wel aanmeldingen voor coachtrajecten en voor meditatiecurssen/mindfulness trainingen voor bedrijven.
› De tragere reactiesnelheid van Facebook en Linkedin bevalt me eigenlijk wel. Het voelt voor mij minder instant (vluchtig). Ook heb ik de indruk dat mensen dit vaker vanaf hun laptop doen (en in ieder geval makkelijker kunnen doen) dan op hun telefoon. Dat past beter bij mijn visie over aandacht.
› Op Instagram heb ik meer het gevoel dat ik regelmatiger zichtbaar ‘moet’ zijn een meer ‘moet’ posten. Ook leg ik mezelf de druk op dat ik meer een ‘influencer’ moet zijn. Ik heb bewondering voor mensen die dit kunnen en elke dag verhalen maken. Soms voelde ik zelfs jaloezie: wauw jij kan dat gewoon! Maar zelf voel ik intrinsiek die behoefte niet.
› Ook voelde ik nog steeds (en steeds sterker) ‘ik wil met Instagram stoppen’.

Mijn belemmerende overtuigingen

Als je dit leest denk je misschien: heldere keuze toch? Je voel dat je dit niet wilt en je haalt zakelijk gezien meer uit andere kanalen dan Instagram. Toch heb ook ik overtuigingen die me ‘willen tegenhouden’. Wellicht herken je sommige? Dit zijn ze:

Als ondernemer heb je Instagram nodig. Hoe gaan mensen je anders vinden?
› Je doelgroep zit op Instagram, als je daarmee stopt dan loop je klanten mis (FOMO).
›  Instagram is een beter kanaal dan Facebook, want Facebook heeft z’n beste tijd gehad.
›  Zonde als je stopt, je hebt nu toch volgers? En je haalt er toch ook wél dingen uit?
› Hoe ga je dan klanten binnen halen? Je hoeft toch niet veel te posten?
Waarom zou je wel op Linkedin of Facebook blijven en stoppen met Instagram?
›  Instagram heeft toch ook mooie kanten?
› Je kunt dit toch ook uitbesteden?
› Het is toch leuk om zo nog een beetje op de hoogte te blijven van je netwerk?
› Als ik stop, dan voelen mensen die er op blijven zich misschien afgewezen?
› Of als ik stop, dan wijzen anderen misschien mij af. ‘Dan hoor ik er niet meer bij’.

De andere kant in mij

De verslavingsgevoeligheid van likes en op je telefoon kijken, kost me energie. De dopamine dip en kick, zorgt bij mij voor onrust. Ook de hoeveelheid prikkels waarmee het gepaard gaat. Dit zorgt bij mij voor een gevoel van externe afhankelijkheid, namelijk een kickje van mijn telefoon om me goed te voelen. En mijn behoefte is juist om me meer ontspannen en vrij te voelen.
› De hoeveelheid posts en het feit dat Instagram eigenlijk alleen optimaal functioneert op je telefoon is in strijd met mijn visie. Deze app probeert jouw aandacht zolang mogelijk op de app te houden. Binnen de aandachtseconomie wordt gestreden om jouw aandacht zoveel en zo lang mogelijk te pakken. Dat conflicteert met mijn kern. Ik sta ervoor om mensen te leren juist meer met hun aandacht naar binnen te keren. Meer innerlijke rust en geluk uit jezelf te halen.
› Als ik eerlijk ben, voel ik dat intuïtief al heel lang: ik wil stoppen met Instagram. Ik word hier niet blij van. Voor mij is het nu tijd om daarop te (durven) vertrouwen.
› Als ik geen ondernemer was, dan was ik al van Instagram afgeweest. Er zijn ook andere manieren om contact te hebben met vrienden en mijn netwerk.
› Ik wil een weg vinden die past bij mijn kern. Dat is een uitdaging en stimuleert me om creatief te zijn: hoe kan ik mensen bereiken op een manier waarin ik prikkels minimaliseer? Hoe kan ik mensen zoveel mogelijk vrije keuze geven waaraan en wanneer ze hun aandacht willen besteden? Welke wegen passen daarbij? Welke manier werken ook zonder telefoon?
› Op dit moment kies er voor om ‘volgers’ op de hoogte te houden via mijn nieuwsbrief, LinkedIn of Facebook (die zit nog in mijn experiment). Mensen die intrinsiek opzoek zijn naar inspiratie, coaching of meditatie mijn website vinden via waardevolle content.
› Focus, als ik iets geleerd heb afgelopen jaar is het hoe belangrijk focus is. Zowel binnen mijn werk, als in mijn persoonlijke leven. Draagt Instagram bij aan mijn missie? Aan mijn doelen in mijn leven? Als ik eerlijk ben, nee. Sterker nog, het leidt me af. En dat vind ik zonde! Hoe minder afleiding, hoe meer focus ik heb voor wat ik belangrijk vind: mijn ontwikkeling, mijn liefdevolle omgeving en mijn werk (‘mijn taak’) dit leven. Dus focus. Dat is waar ik ook nu weer voor kies.

De kern van dit dilemma

De kern van dit dilemma was voor mij uiteindelijk heel simpel op te delen in drie vragen:

1. Draagt Instagram in de kern bij aan wie ik wil zijn en aan mijn missie? Nee.
2. Onderaan de streep.. word ik hier gelukkiger van? Nee.
3. Zijn er andere mogelijkheden om mijn behoeftes te vervullen? Ja.

Maak jij een bewuste keuze?

Sociale media zijn erop ingericht om je aandacht zo lang mogelijk vast te houden. Ze maken hierbij gebruik van overlevingsmechanismes in jouw oerbrein. Dat maakt het ook verslavend. De app-designers maken gebruik van jouw onbewust-zijn. Hierdoor is het ook lastig zo lastig om jouw ‘verslaving’ te overwinnen! Ook ik merkte, dat mijn brein daar gevoelig voor was. En begrijp me goed, social media zorgt ook voor prachtige dingen. Het laat mensen ontmoeten uit heel de wereld, het kan je inspireren, en zorgt voor sommigen voor inkomsten. Dat is natuurlijk hartstikke mooi. Ik nodig je vooral uit om binnen jouw eigen situatie daar een afweging in te maken. Welke antwoorden krijg jij als je jezelf bovenstaande drie kernvragen stelt? Wat ik wil meegeven: maak in ieder geval een bewuste keuze, wat het ook is (zie tips om je hierbij te helpen hieronder). Want nogmaals: Instagram/Social media kan ook mooie dingen brengen. Ieder mens is anders en wat voor de één werkt, hoeft voor de ander niet te werken. Dus wat werkt voor jou? Ik gun jou in ieder geval een vrij leven, waarin jij de baas bent over jouw aandacht.

Je kunt mij dus nog steeds volgen..

Je kunt mij als je wilt natuurlijk nog steeds volgen. Daarom nodig ik je graag uit om je in te schrijven voor mijn nieuwsbrief of mij te volgen via Linkedin. De nieuwsbrief ontvang je één keer maand, met een persoonlijk bericht als doel om je te helpen, een blog, meditatie-oefeningen, tips en informatie over wat ik voor je kan betekenen. Die kun je lezen op een moment waarop het voor jou uitkomt. Ik kies nu bewust nog wel voor Linkedin. Met name omdat dit kanaal voor mij nog het meest aansluit bij mijn visie. Dit komt door het lagere tempo wat ik daar ervaar én het feit dat deze media niet alleen op je telefoon optimaal werkt. Ook speelt het uiteraard mee dat het voor mij een effectief kanaal is. Facebook zit nog in ‘experiment’ ;). Verder onderzoek ik nog andere wegen. Heb jij nog ideeën? Overigens zeg ik ‘nooit, nooit’. Dit is nu mijn keuze en dat voelt nu goed.

Tips om jou te helpen bij jouw sociale dilemma

Herken jij dit sociale dilemma? Hierbij wat tips om je te helpen in jouw overwegingen na het stellen van bovenstaande twee vragen:

1. Wil je misschien stoppen met Sociale Media apps maar vind je de stap te groot? Start eerst met een experiment. Probeer hoe het is om geen Instagram (of een ander kanaal te hebben). Hoe voelt dat? Wat ervaar je? Waar loop je tegen aan?

2. Kom je (als je eerlijk bent) tot de conclusie dat het je niet gelukkiger gemaakt, maar je kiest toch om erop te blijven? Dan is dat helemaal oké. Wees niet te streng voor jezelf. Het is niet fout als je daar op dit moment voor kiest. Alles op zijn tijd. De vraag is of je überhaupt tot je 100ste op Instagram blijft zitten?

3. Zorg dat je een vervanger hebt voor ‘het gemis’. Het kan namelijk zijn (je stopt immers met iets wat verslavingsgevoelig is) dat je onrust gaat ervaren. Hoe ga je daarmee om? Heb je daar al tools voor? Je kunt bijvoorbeeld gaan mediteren (probeer hier gratis oefeningen), sporten, dansen, reflecteren, wandelen, maar je kunt er ook voor kiezen om een vriend/vriendin te bellen als je behoefte hebt aan sociaal contact. Zorg voor een plan B, verleg je focus naar iets wat bijdraagt aan wie je wilt zijn. Anders bestaat het risico dat je weer wordt ‘terug gezogen’, door de ‘leegte’ die ontstaat.

4. Leer van dit dilemma! Reflecteer. Ik ga een format maken met reflectievragen om jouw meer helderheid te geven in jouw Social Media gebruik. Stuur me een mailtje als je deze wilt ontvangen. Hij komt zo snel mogelijk online.

5. Breng focus aan, heb je al die kanalen nodig? Één kanaal minder zorgt al voor minder afleiding en meer focus/energie voor jou.

Heel erg bedankt voor je aandacht en het lezen van mijn blog. En als je me volgde op Instagram, dan hoop ik van harte dat je me toevoegt op Linkedin en aanmeld voor mij nieuwsbrief. Dank je wel in ieder geval voor het volgen :). Neem gerust contact met me op, als je hierover nog vragen hebt. Ik help je graag.

Ik wens je veel vrijheid en geluk!

Anouk

Misschien vind je dit ook interessant?