Home | Blog | Doe eens wat minder je best

Doe eens wat minder je best

‘M’n best doen’. Iets wat diep in mijn persoonlijkheid zit geworteld. Ik moest van mezelf m’n best doen op school, in m’n hockeyteam en later tijdens m’n werk. Maar ook tijdens mijn eigen persoonlijke ontwikkeling, in mijn vriendschappen en m’n relaties. “M’n best doen”. Iets wat me veel heeft gebracht, en nog steeds brengt. Maar wat me ook wat kost. Ook mijn coachees worstelen regelmatig met dit thema. Daarom deel ik je graag een persoonlijke ervaring van deze week waarin ik zelf een nieuwe stap heb gezet binnen dit onderwerp.

Wat het me heeft gebracht

“Mijn best doen”. Het is een thema waarin ik de afgelopen jaren mezelf veel in verder ontwikkeld heb, maar wat ook nog regelmatig terugkomt in mijn leven. Deze week triggerde Jeffrey me enorm toen hij mij spiegelde op dit thema. Hoewel “mijn best doen” me veel brengt en heeft gebracht: diploma’s, tevreden hockeycoaches en teamgenoten, hockeyplezier en groei als speler en als mens, veel vriendschappen, langdurige relaties, en ook tevreden ouders, klanten, collega’s en managers. Misschien zie je het al, als je dit rijtje bekijkt, dat bij mij ‘mijn best doen’ ook gekoppeld is aan de waardering van anderen. Een hele beloning, maar die waardering van anderen is extrinsiek en komt dus niet vanuit mezelf (waarom dat belangrijk is, leg ik hieronder verder uit).

Voor- en nadelen

Mijn best doen, zegt mij in positieve zin dat ik kwaliteit, verantwoordelijkheid, zorgvuldigheid, aandacht en juistheid belangrijk vind. Dat vind ik ook prachtige eigenschappen. Maar in negatieve zin zijn het eigenschappen die (als ik te veel mijn best doe en dus extrinsiek gemotiveerd ben) mij energie kosten. En dan kan die eigenschap niet alleen mij energie kosten, maar ook anderen doordat ik mijn relatief hoge lat bijvoorbeeld onbewust projecteer op mijn omgeving. Misschien herken je hier zelf ook iets in?

De prachtige spiegel van Jeffrey

Hoewel ik deze thema’s al eerder in mijn ontwikkeling voorbij had zien komen, bijvoorbeeld in de vorm van ‘mijn best doen tijdens werk’, kwam het thema deze week door een prachtige spiegel van Jeffrey opnieuw bij me terug. Hij gaf aan dat hij voelde dat ik mijn best aan het doen was in mijn persoonlijke ontwikkeling en in mijn sociale omgeving. Mijn best doen om sneller te groeien waarbij ik van mezelf alles in mijn persoonlijke ontwikkeling moest aanpakken, zoals ik dat geleerd had. Dit deed ik omdat ik mijn sensitiviteit en bewustzijn nog verder wil ontwikkelen. Jeffrey’s waarneming raakte me. Het was namelijk waar wat hij zei. Hij vroeg me of ik me bewust was wat het effect daarvan was op anderen? Ik was even stil.. en realiseerde me dat anderen zich daardoor niet goed genoeg kunnen voelen. Dat is natuurlijk niet wat ik wil en ook niet wat ik diep van binnen voel.

Wijsneus

Gekscherend noemt Jeffrey me wel eens “wijsneus” en dat was precies waar hij op doelde. Zijn feedback riep een hoop verdriet op en triggerde me in hele oude emoties. Ik beschik over de sensitiviteit en wijsheid om snel te zien wat er speelt in een omgeving of bij anderen. Maar op mijn waarnemingen en inzichten zit niet altijd iedereen te wachten (heel begrijpelijk overigens). Vroeger niet, en nu nog steeds niet. Iets wat voor mij erg lastig was als kind, want ik keek voor mijn gevoel vanuit een heel ander perspectief naar mensen en situaties. Het voelde alsof ik dat met niemand kon delen. Daardoor voelde ik me geregeld er niet bij horen, alleen en eenzaam. Ik wilde en verlangde er zo naar om mijn visie en waarnemingen met anderen te kunnen delen. Om daarin gezien te worden.

Dankbaar in mijn werk

Nu, als coach, vragen mensen mij om mijn waarnemingen of inzichten te delen. Daarvoor komen mensen immers bij me en komen deze talenten dus uitermate goed van pas. Dan mag ik ze met anderen delen.  Ze worden welkom ontvangen en ze helpen mensen verder groeien. Ik voel me dan ook enorm dankbaar dat ik dit werk mag doen en daar geniet ik elke dag van!

Liefde komt van buiten

Maar in mijn dagelijks leven zitten deze talenten mezelf in sommige situaties nog wel eens in de weg. Het kind in mij verlangt er dan naar om door een ander in die ‘sensitiviteit’ gezien te worden. “Kijk eens wat ik weet!”. Als het kind in mij door een ander gezien wil worden, betekent het dat ik in het nu (onbewust) extrinsiek gemotiveerd ben. De waardering of liefde voor mezelf, wens ik dan van buitenaf te ontvangen. Dit is heel natuurlijk overigens, want als kind ben je in je veiligheid en bevestiging afhankelijk van je omgeving. Als we kijken naar de situatie waar Jeffrey mij in spiegelde, ging dat erom dat het kinderlijke verlangen om gezien te worden, mij (onbewust) dreef “m’n best te doen” in persoonlijke ontwikkeling en daar hoge eisen aan stelde. In de kinderlijke hoop dat als ik meer mijn best doe, en er dus ‘beter’ in wordt, dat anderen me dan wél zouden zien.

Liefde komt van binnen

Als ik handel vanuit intrinsieke motivatie betekent dat ik handel vanuit liefde voor mezelf en dat ik mezelf waardeer. Als volwassen Anouk, kan ik dat nu doen door de emoties en verlangens van mijn (zoals je dat noemt) innerlijke kind te omarmen. Want diep van binnen weet ik dat ik helemaal niet mijn best hoef te doen om gezien te worden. Dat ik al goed ben zoals ik ben. En dat jij en ieder ander ook goed is zoals die is. Daar hoef ook jij helemaal niets voor te doen. Dus ook niet je best. Niemand niet. Iedereen weet dit diep van binnen overigens. Dat geloof ik. Alleen vergeten wij mensen het af en toe. Ik ook. En ik ben dankbaar dat Jeffrey mij op dat moment spiegelde, om me dat weer even te herinneren. Dat ik goed ben zoals ik ben. Ook – juist – als ik iets minder m’n best doe.

Herkenbaar?

Misschien herken je ook van jezelf dat je de neiging kunt hebben om je best te doen omdat je onbewust in een bepaald verlangen gezien wilt worden. Of dat je nu tijdens Corona je best aan het doen bent, om je werk goed te doen, te sporten en wellicht ook nog een goede ouder of leraar te zijn. Dat is uiteraard helemaal oke en heel natuurlijk. Mocht je daar over nog vragen hebben, stuur me dan gerust een mailtje. Zoals je hebt kunnen lezen, help ik je graag!

Misschien vind je dit ook interessant?

Ik wens je een mooie dag waarin je van jezelf wat minder je best mag doen.

Anouk