Home | Blog | 8 Persoonlijke thuiswerktips voor meer rust, energie en focus

8 Persoonlijke Thuiswerktips voor meer rust, energie en focus

Thuiswerken. We zitten er vrees ik nog wel even aan vast. Sommigen vinden het thuiswerken heerlijk, maar zeker in combinatie met de huidige maatregelen is de ‘thuiswerk-teneur’ bij mijn coachees ook regelmatig somber gestemd. Vaak hoor ik dan gevoelens als: eenzaamheid, onrust, frustratie, machteloosheid of verlies in werkplezier voorbij komen. Hoewel het thuiswerken zo zijn voordelen heeft, beginnen de lange termijn nadelen voor mij steeds meer zichtbaar te worden. Daarom heb ik besloten daar in deze blog extra aandacht aan het thuiswerken te geven en deel ik je mijn 8 persoonlijke thuiswerktips!

Hoewel ik me er bewust van ben, dat ik als zelfstandig ondernemer wellicht meer vrijheid heb of ervaar dan anderen, wil ik je toch graag uitnodigen om de mogelijkheden om andere keuzes te maken in jouw agenda te onderzoeken. Lees hier mijn persoonlijke thuiswerktips, zit er iets voor je tussen?

1. Tijd voor mezelf in de ochtend. Begin je dag met vitale routines. Zo plan ik ’s ochtends ruim een uur in om te kunnen, wandelen/sporten, mediteren en ademhalings- of yoga-oefeningen te doen. Hierdoor begin ik mijn dag al met 1-0 voorsprong. Vanuit ontspanning, met energie en focus. Heb je een partner of kinderen, onderzoek wat je in overleg met elkaar kunt afspreken. Wellicht zijn er toch meer mogelijkheden dan je denkt?

2. Tijd voor mezelf in de middag. In de middag neem ik 45-60 minuten pauze. Ik neem de tijd om gezond te koken, op te ruimen, te praten met mijn partner en even door het huis te bewegen. Maar je kunt ook kijken of je 15 minuten daarvan een bijpraat moment inplant met je collega. Misschien zelfs terwijl je buiten in je tuin loopt en een luchtje schept.

3. Ook werk ik sinds kort met een blauwlicht bril (zie foto). Tot op heden vind ik het erg prettig werken. Hoeveel effect het werkelijk heeft, vind ik lastig te meten. Maar ik heb wel het gevoel dat mijn oogspieren iets ondersteund worden. En de bril die ik heb kost slechts een paar euro bij het Kruidvat, dus ik vond het ’t proberen waard.

4. Experimenteren, leren en luisteren naar mijn lichaam. Voor mij blijft het ook nog elke dag ontdekken wat wel werkt en niet werkt. Daarbij is in het moment luisteren naar mijn lichaam en energie het belangrijkst. Als ik voel dat ik nog 5 minuten langer pauze nodig heb (en het kan), dan geef ik mezelf dat. Voel ik me overprikkeld na drie online afspraken te dicht op elkaar, dan is dat een mooie les. De volgende keer plan ik meer tijd tussen en blok ik ruimte in m’n agenda (zo kunnen anderen bijvoorbeeld in mijn agenda bij een klant niet inboeken)

5. Mini breaks en variatie. Doorbreek je dagelijkse ‘sleur’ door leuke mini breaks. Varieer in je korte pauzes (zonder beeldscherm). Doe soms wat rek en strek oefeningen, concentreer je 1 minuut op je ademhaling of loop een rondje van 5 minuten om je huis. En voor de thuiswerkers, heb ik een speciale thuiswerk-meditatie opgenomen: ‘Een moment voor jezelf.

6. Focus op wat wél kan: vind jezelf opnieuw uit. Geniet van de kans die je hebt, om nu meer tijd en aandacht aan jezelf te besteden of dingen waar je normaal niet aan toekomst. Als het goed is heb je (doordat je geen reistijd hebt, of sociale activiteiten niet doorgaan) tijd over. Je kunt zelf kiezen waaraan je die besteed. Waar had je nou altijd al meer tijd aan willen besteden?  Misschien wil je al een tijd een instrument bespelen of iets creatiefs maken. Ik besteed bijvoorbeeld weer meer aandacht aan nieuwe gezonde gerechten koken,  of zelf gezonde snacks maken. Afgelopen weekend ging ik alleen wandelen in Drenthe.

7. Ontwikkel jezelf! Gebruik de tijd die je over hebt, of het feit dat je klaar bent met Netflix om je horizon te verbreden. Dit is je kans! Zelf volg ik nu drie online opleidingen. Twee kan ik op mijn eigen moment volgen en één zit ik in een vaste groep op een vaste tijdstip. Allebei hebben zo zijn voordelen. Ergens geniet er ik ervan dat ik daar nu meer ruimte voor heb. Dus ontwikkel jezelf, er is zoveel mogelijk.

8. Wandelen combineren met werken. Uiteraard vind ik mindful-wandelen in het bos belangrijk maar in het kader van bewegen tijdens mijn werkdag, probeer ik tegenwoordig mijn werk zoveel mogelijk in beweging te doen. Ik combineer mijn wandeling met een gedeelte werken en stilte. Welke werkzaamheden zou jij ook buiten of in beweging kunnen plannen?

   • Regelmatig wandel ik in het bos tijdens telefonische afspraken (uiteraard in een veilige omgeving die dat toelaat);
   • Neem ik wandelend werknotities op via mijn dictafoon app (dan kan ik notities inspreken en die worden automatisch omgezet in woorden). Dan hoef ik de tekst daarna soms alleen nog iets aan te passen. Minder tijd achter een beeldscherm, meer tijd buiten.
   • Brainstormsessie met mezelf terwijl ik wandel. Buiten in de natuur ervaar ik meer creativiteit. Soms ontwerp ik een training, nieuwe ideeën voor meditaties, of maak een planning en die spreek ik dan in, in mijn telefoon.
   • Netwerkgesprekken of wandelcoaching in de buitenlucht. Op 1,5m afstand, in de frisse lucht en lekker in beweging. Veel van mijn coachees reageren hier erg positief op. Sommigen kiezen bewust voor wandelcoaching buiten in plaats van binnen. Zeker in deze tijden van Corona en thuiswerken.

Kijk waar in je thuiswerkroutines je invloed hebt om meer energie uit je dag te halen, te ontspannen en te bewegen. Gun jezelf de tijd om hier van te leren. Hopelijk heb ik je hiermee wat inspiratie gegeven.

Misschien vind je dit ook interessant?

Neem gerust contact met me op, als je hierover nog vragen hebt. Ik help je graag.

Ik wens je een fijne thuiswerkdag!

Anouk