Home | Blog | 5 ideeën voor meer positieve energie

5 ideeën voor meer positieve energie

Merk je dat je moeite hebt om je energie-level hoog te houden in deze tijden van Corona? In deze blog deel ik 5 ideeën die ik zelf gebruik om meer positieve energie te krijgen.

1. Plezier-kwartier (5 ideeën voor meer positieve energie)

Dit idee is ontstaan doordat ik een tip in een boek las van Christina von Dreien om je energie-level (frequentie) hoog te houden. De schrijfster deed regelmatig 10 minuten iets waarvan ze blij werd: een rondje maken in de bus naar het dal (ze woont in de bergen). Ze stapte de bus in zonder doel, gewoon omdat ze er blij van wordt. Dat idee sprak me aan, omdat in onze moderne levens van alles ‘moet’ en ‘nut’ moet hebben. Vanuit deze inspiratie heb ik er een plezier-kwartier van gemaakt. Dus gisteren stond ik 15 minuten te dansen in de woonkamer. Gewoon, omdat ik vroeger graag stond te springen op een festival en dansen me blij maakt. Maar het kan ook rondje fietsen zijn, buiten in het zonnetje zitten, je kat aaien, een koffietje buiten de deur halen – gewoon iets doen wat jou blij maakt. Het belangrijkste is dat jij jezelf hiervoor toestemming geeft. Dat je plezier mag hebben. Dus geef jezelf iedere dag een plezier-kwartier. Een soort speelkwartier, maar dan voor volwassenen. Gewoon omdat je er vrolijk van wordt en energie van krijgt. Have fun!

2. Shinrin-yoku(5 ideeën voor meer positieve energie)

In Japan zijn ze weg van Shinrin-yoku, in het Nederlands ook wel bosbaden genoemd. Volgens deze levenskunst zorgt een boswandeling van 15 minuten al voor de vermindering van stress-hormonen. Sterker nog, ook kijken naar planten buiten of bij jou thuis in de kamer hebben al een kalmerend effect. Dus zet je werkkamer vol met planten 😉 en houd je stress- en energielevel op peil. Een bosbad van 2 uur heeft een helende werking. Begin je boswandeling door eerst tien minuten te zitten in het bos en je te focussen op wat je hoort, ziet, ruikt. Wandel daarna op een vertraagt tempo, terwijl je oog hebt voor wat je waarneemt terwijl je door het bos wandelt. Ik vind het zelf ook heerlijk om te lummelen in het bos. Gewoon ergens te gaan zitten en beetje om me heen te kijken. Geen tijd voor een rondje van 2 uur? Een rondje van 15 minuten in het bos of een plant naast je bureau, doet dus ook al wonderen voor je energie-level.

3. Ontdek je verborgen talenten

Bewust onze talenten erkennen geeft energie. In repeterende handelingen, zoals we nu tijdens het thuiswerken en Corona veel mee maken, zitten talenten verbogen. Omdat ze zo vanzelfsprekend zijn, zou je ze bijna vergeten. Sta eens stil bij je dagelijkse privé- en werkklussen en ontdek welke talenten je daarin verborgen hebt zitten. Doe je bijvoorbeeld elke ochtend een paar push-ups, dan beschik je over discipline. Maak je ontbijt voor je kinderen, dan beschik je over zorgzaamheid. Maak je ’s avonds graag andere gerechten, dan beschik je over creativiteit. Kom je jouw (zakelijke) afspraken na, dan beschik je over betrouwbaarheid. Etc. Welke talenten gebruik jij elke dag, zonder dat je het bewust door hebt?

4. De 4 minuten work-out van Zach Bush

De meeste work-outs kosten mij moeite om vol te houden, maar deze doe ik dagelijks en gaat als een trein. De 4-minute work-out van Zach Bush is een zogenaamde High Intensity Training. In vier minuten train je de 16 grootste spiergroepen in je lichaam. Je activeert je metabolisme en versterkt je spieren. Het stofje Nitric Oxide (stikstofoxide) speelt hierin een centrale rol – in het filmpje legt Zach Bush uit hoe dat exact werkt ;). Het is een combinatie van squats, armheffingen, cirkelvormige armzwaaien en schouderdruk-oefeningen. Zach Bush stelt voor de oefeningen 3x keer per dag te doen voor meer resultaat. Ik doe nu 2 a 3 keer per dag en merk dat het me een energieboost geeft. Ideaal voor tijdens het thuiswerken.

5. Acceptatie van dit moment

Eén van de dingen die ons veel energie kosten is het verzetten tegen wat er in het moment is. Of het nou de maatregelen zijn, het thuiswerken zelf, het feit dat je je moe voelt, gefrustreerd voelt, zorgen maakt of iets anders. Alles waar tegen we ons verzetten kost energie. Als of je probeert een golf in de zee tegen te houden. Je kunt je met man en macht inspannen, maar de stroming van de golf is sterker. Je kunt ook kijken of je kunt accepteren dat er een golf is en die voorbij laten stromen. Maar golven accepteren, die in dit geval gelijk staan aan gevoelens, vinden we vaak lastig. Acceptatie begint bij erkennen dat de situatie of jouw ervaring op dit moment is, zoals die is. We kunnen elke dag tegen onszelf zeggen dat we ‘positief moeten zijn’ maar je mag ook best een dag balen. Of een paar dagen balen. Kijk of je deze golven van gevoelens kunt erkennen: of het nou verveling is, vermoeidheid of frustratie. Zeg tegen jezelf: vandaag of op dit moment voel ik me even zo. Dat is oke. Ik mag me zo voelen. Doordat je erkent en toestaat dat je je zo voelt, geef je geleidelijk aan vanzelf je verzet op. Vind je dat lastig? Dan kun je zelfs kijken of je kunt erkennen dat je het lastig vindt om gevoelens te accepteren. Ook dat is oke. Je mag het lastig vinden en je mag je van binnen verzetten. Waarom dit meer energie geeft? Omdat je geen energie meer stopt in het verzetten, en de energie die daardoor vrij komt is helemaal voor jou!

Heb je nog vragen over deze 5 ideeën om meer positieve energie te ervaren of extra begeleiding nodig? Stuur me dan gerust een mailtje.

Ik wens je een energieke dag,

Anouk

Misschien vind je dit ook interessant?