Home | Blog | De voor- en nadelen van hoog sensitiviteit (HSP)

De ‘voor- en nadelen’ van hoog sensitiviteit (HSP)

Als hoog sensitief persoon werkt jouw brein anders dan een niet hsp-er. Je hebt onder andere een gevoeliger zenuwstelsel en dit heeft zo zijn ‘voor- en nadelen’ – net zoals dat voor alles geldt. In deze blog beschrijf ik een vijftal kenmerken van hoogsensitiviteit met zijn talenten en uitdagingen, aangevuld met een aantal persoonlijke voorbeelden. Ik hoop dat het je helpt om je prachtige talenten en uitdagingen meer te waarderen. Zodat je daar op een bekrachtigende en constructieve manier mee om kunt gaan. 

1. Informatie opmerken met je zintuigen

Voordeel:

Met je zintuigen ben je instaat om details op te merken in je omgeving. Doorgaans meer dan niet-hsp’ers. Je observeert je omgeving nauwkeurig, ziet sneller kleine verschillen en kunt eenvoudig emoties van gezichten lezen. Je kunt intens genieten van de kleine dinge zoals van kleuren, smaken, geuren en geluiden (muziek). Dat zijn eigenschappen waar ik erg dankbaar voor ben, want ik kan bijvoorbeeld enorm genieten van bijvoorbeeld de kleuren van mijn jasje of de natuur zoals op bovenstaande foto. Heel mindful eigenlijk ;)

Nadeel:

Je kunt ook sneller last hebben van harde geluiden of penetrante geuren. Hierdoor raakt je zenuwstelsel sneller overprikkelt en merk ik bij mezelf dat ik me bijvoorbeeld moeilijker kan concentreren. Ook kun je verzanden in de vele details en kan de nauwkeurige observatie soms ook (te veel) tijd kosten afhankelijk. Ik weet dat dit soms geduld vraagt van mijn omgeving ;) en van mezelf om soms sneller tot een conclusie te komen.

2. Empathisch vermogen

Voordeel:

Je merkt emotionele prikkels van andere mensen sneller op en bent instaat zorgzaam te zijn naar anderen. Je kunt gemakkelijk situaties vanuit verschillende perspectieven bekijken, vanuit een ander persoon, een organisatie maar ook vanuit het geheel. Iets waar ik als coach nu natuurlijk heel blij mee ben, maar ook als adviseur in organisaties van waarde was. Je kunt namelijk snel perspectieven met elkaar verbinden en met andermans belangen rekening mee houden bij het maken van keuzes. Dat maakt het vaak ook prettig samenwerken!

Nadeel:

Je kunt te veel met de ander bezig zijn. Hierdoor kun je jouw eigen gevoel uit het oog verliezen of zelfzorg op de laatste plek zetten. Ook kun je emoties van anderen overnemen, ben je gevoeliger dan niet hsp-ers voor een negatieve sfeer en kun je hierdoor makkelijker overprikkelt raken. Iets wat ik bij mezelf ook sterk herken, en waar ik elke dag bewust mee bezig ben om weer ‘terug bij mezelf’ te komen. Bijvoorbeeld nadat ik gewerkt heb of als ik met andere mensen of in een drukke stad ben geweest. En eerlijk is eerlijk, die grenzen van overprikkeling en voor mezelf zorgen, blijven soms nog steeds aftasten.

3. Diepgaande analyse van informatie

Voordeel:

Je hebt veel overzicht, ziet verbanden en hebt oog voor kansen en risico’s. Je verbindt nieuwe en bestaande ideeën met elkaar. Je overziet verschillende scenario’s met zijn voor- en nadelen en maakt zorgvuldig keuzes. Je bent instaat om kwalitatief werk te leveren.

Nadeel:

Je bent hier ook na werktijd nog in je hoofd mee bezig, dit kan vermoeiend zijn en maakt je gevoeliger voor piekeren. Het helpt mij om te blijven kijken waar mijn verantwoordelijkheden liggen (moet ik deze analyse wel maken?) of om ’s avonds een oefening te doen om mijn mind te kalmeren.

4. Actiegericht

Voordeel:

Je bent gedreven om met jouw waarnemingen en analyses iets te willen doen. Ook als er iets meegedaan wordt, is er oog voor evaluatie en bijstellen.

Nadeel:

Ik kan me uit mijn eigen werkervaring dan ook herinneren dat ik het erg frustrerend vond als daar binnen de organisatie geen ruimte voor was. Dat was iets wat ik moest accepteren. In andere organisaties leerde ik mijn signaal bijvoorbeeld bij mijn manager neer te leggen (dat werd gelukkig ook gewaardeerd) en om de verantwoordelijkheid daarna los te laten. Ook kan het zijn dat je er maar mee bezig blijft. Dus ook als er iets meegedaan wordt, blijft evalueren en bijstellen – het ook kan zorgen voor overprikkeling en daarmee voor stress.

5. Reflectievermogen

Voordeel:

Je bent in staat om je eigen handelen onder de loep te nemen, maar ook dat van de ander. Tijdens processen kun je daarom goed evalueren en zien waar er groei ligt. Zelf ben ik heel blij met dit vermogen, die bij mij gepaard gaat met mijn nieuwsgierigheid om mezelf, andere mensen en het leven te onderzoeken. Ook op de werkvloer is mijn ervaring dat dit vermogen wordt gewaardeerd. Door reflectief-vermogen kun je immers groeien, je eigen aandeel in samenwerkingen of conflicten herkennen en daar vervolgens op een constructieve manier mee omgaan.

Nadeel:

Wat ik bij mezelf ervaar is dat ik ook streng naar mezelf (en de ander) kan kijken. Ik zie ‘altijd’ wat er beter kan. Ook maakt de intensieve informatieverwerking door reflecties je sneller overprikkelt en dus gevoeliger voor stress. Je zenuwstelsel heeft meer hersteltijd nodig dan een niet-hoog sensitief persoon.

Tot slot

Zoals je leest heeft hoog sensitiviteit prachtige voor- en nadelen. Er zijn uiteraard nog meer kwaliteiten en valkuilen – denk aan creativiteit of intuïtief vermogen, die bewaar ik voor een latere blog ;). Mijn ervaring is dat je als hsp-er hebt te leren je talenten meer te waarderen (want veel hsp-ers die ik coach zijn erg streng voor zichzelf en dat verlaagt hun eigenwaarde) en op een andere manier met de ‘nadelen’ om te gaan. Mij heeft het geholpen te accepteren dat mijn zenuwstelsel gevoeliger is dan gemiddeld en ik daardoor ook een andere leefwijze heb dan gemiddeld. Ik wens je dat je jezelf meer waardeert zoals je bent, zodat je jou ware potentie kunt leven!

Fijne dag en lieve groet,

Anouk

Kun je wel wat professionele hulp gebruiken bij het omgaan met HSP (-HSS)? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden op het gebied van HSP coaching.

Bron: De feitelijk informatie in deze blog is gebaseerd op het Boek Prikkels bijten niet! van Saskia Klaaysen en aangevuld met mijn persoonlijke ervaring.

Blijf op de hoogte