Home | Blog | 7 redenen waarom eind twintigers en begin dertigers keuzestress hebben

Een aantal jaren geleden zat ik er zelf midden in. De dertigersdilemma’s. Het is een levensfase vol met grote levenskeuzes. En dat binnen de kaders van onze prestatie- en meerkeuzemaatschappij. Het is niet voor niets dat juist in deze levensfase twintigers en dertigers momenteel extra onder druk staan. Wat maakt dat eind twintigers en dertigers in deze fase last hebben van keuzestress?

1. Een levensfase met grote keuzes

Juist in deze levensfase gebeurt er veel in het leven van de eind twintiger en dertigers. Er wordt gevraagd om eigen keuzes te maken. Denk aan keuzes over de richting van hun carrière, de indeling van hun werk- en privé-balans, een huis kopen, hun ware liefdespartner te kiezen, kinderwensen en de keuze om die ene reis ooit nog te maken. Bovendien is het een fase waarin ze zichzelf steeds beter leren kennen.

2. Hun eigen weg kiezen versus sociale normen

Twintigers en dertigers staan op het punt hun eigen weg te kiezen versus zich te conformeren aan de sociale normen die heersen in hun omgeving. De normen vanuit hun familie of vriendenkring spelen hierbij een rol. Twintig en dertigers zijn met hun focus meer gericht op hun omgeving dan op hun zelf. Oftewel ze zijn meer extrinsiek gemotiveerd dan intrinsiek gemotiveerd. Waarom? Ze willen dat anderen hun goed genoeg vinden. Daarmee is hun zelfwaardering onbewust afhankelijk van anderen. Wat is het effect? Als de jonge professional zich (onbewust) laat leiden door een keuze die gebaseerd is op een norm van een ander terwijl die daar diep van binnen zelf niet in gelooft, dan zorgt dat voor een energielek.

3. Keuzestress door innerlijke verwarring

Deze normen (van ouders, vrienden en omgeving) zorgen voor innerlijke verwarring. Hierdoor twijfelen twintig en dertigers vaak wat de juiste keuze is. Dat zorgt voor keuzestress. Wat vinden ze zelf belangrijk? Wie willen ze zijn? Wat zijn hun drijfveren? Ze weten niet welke innerlijk stem nou van hun zelf is, welke van een ander is en dus welke de waarheid vertelt. En dat niet weten, zorgt voor nog meer onrust, stress en onzekerheid. Ook zijn ze niet gewend om iets niet te weten. Niet weten, is geen controle en daar hebben ze in hun leven nog niet mee leren omgaan.

4. De prestatiemaatschappij

Daarnaast leggen de sociale normen van de prestatiemaatschappij extra druk op het maken van de juiste keuze. Veel van de twintigers en dertigers die wij coachen leven vanuit de overtuiging ‘ik ben wat ik doe – en hoe goed ik dat doe’. Hun eigenwaarde ontlenen ze aan de mate dat ze dingen hebben bereikt. Ze hebben zichzelf geïdentificeerd met hun prestaties. Niet zo gek dat deze keuze daardoor extra lading krijgt. Hun eigenwaarde staat immers op het spel! Daarmee is hun mate van zelfvertrouwen afhankelijk van een externe bron. De keuzes die ze maken zijn meer extrinsiek gemotiveerd dan gemotiveerd op hun innerlijke drijfveren. Ook dat zorgt voor onzekerheid en keuzestress bij deze doelgroep.

5. De meerkeuzemaatschappij

Dit in combinatie met de meerkeuzemaatschappij (zoals blijkt uit onderzoek van Nienke Wijnants) maakt kiezen nog ingewikkelder. Twintigers en dertigers zijn opgegroeid met ontelbare keuzes. Of ze nou in de supermarkt kijken of een vliegticket willen boeken: ze hebben ruime keuze. Dit heeft ook effect op grotere levenskeuzes. Maken ze keuze A, dan zijn ze bang dat ze iets missen door de 999 aanlokkelijke keuzes waarvoor niet wordt gekozen. Dit fenomeen wordt onder de millennials ook wel ‘FOMO’ (Fear Of Missing Out) genoemd.

6. Het ideale leven is maakbaar

Bovendien heerst het beeld dat het ideale leven maakbaar is. Ze willen niet meer kiezen, ze willen gewoon alles! Die betekenisvolle baan, genoeg geld verdienen, dat mooie huis, die perfecte partner, een sociaal leven, op reis en een aantrekkelijk lichaam. Deze ‘alles kan’-illusie zorgt er voor dat ze niet kiezen door voor alles te kiezen. En al die ballen hoog houden om te voldoen aan het ideale zelf gemaakte plaatje, zorgt ook voor stress.

7. Is dit het nou?

Er zijn ook eind twintigers en begin dertigers die keuzestress hebben door dat ze tot besef gekomen zijn: ik heb een baan, een huis, een partner, vrienden en zie er leuk uit – maar ik ben nog steeds niet gelukkig. Is dit het nou? Ze weten niet wat hun intrinsiek gelukkig maakt. Ze gaan zich afvragen wat de zin van het bestaan is. Wie ze zijn? En wat willen ze nou eigenlijk echt in het leven?

Vond je dit artikel interessant? Dan wil je misschien ook lezen:

Geschreven door: Anouk Damen